Koken op gas? Aardgas is een fossiele brandstof. Dat wil zeggen dat dit gas dat wordt aan- en opgeboord niet meer aangevuld kan worden en het daarom na verloop van tijd een keer opraakt. Aardgas wordt vaak tegelijk of in de buurt van aardolie gevonden. In Europa wordt aardgas met name gewonnen rond de Noordzee en in het noorden van Nederland. Aardgas dat uit Slochteren (provincie Groningen) afkomstig is, bestaat voor bijna 81 procent uit methaan en voor 3,3 procent uit hogere, gasachtige koolwaterstoffen. Daarnaast bestaat het aardgas voor 14 procent uit stikstofgas en voor 0,8 procent uit kooldioxide. Aardgas dat op andere plaatsen wordt gewonnen, bevat soms wat meer en soms ook wat minder methaan of waterstofsulfide. Men noemt dit ‘zuur gas’. Vandaag de dag wordt aardgas gebruikt om mee te koken (op gas koken), woningen mee te verwarmen, water mee te verwarmen en in de industrie. Hieronder gaan we verder in op het koken op gas. Lees meer over energie besparen.
Koken op gas
De meeste huishoudens koken op gas. In procenten uitgedrukt is dit aantal ongeveer 83%. De rest daarvan kookt op elektriciteit. Toch is de populariteit van koken op gas in het geding. Steeds vaker kiezen mensen ervoor om over te stappen op elektrisch koken. Er worden dan uiteraard ook steeds meer elektrische kooktoestellen verkocht. Dit ook vanwege de bouw van steeds meer woningen zonder gasaansluiting. Tegenwoordig heeft al bijna een derde van de nieuwe huizen die gebouwd zijn geen gasaansluiting meer. Kook je op gas, dan kook je op een gasfornuis of op een gaskomfoor. Deze werken allebei op gas en voor de ontsteking daarvan is wel stroom nodig. Een oven die ingebouwd is in het gasfornuis kan wel elektronisch werken. Koken op gas of elektrisch koken? Het grote voordeel van een gasfornuis is, dat eten gedoseerd verwarmt kan worden. Bijkomstig voordeel is dat je door te koken op gas veel zuiniger kookt. Deze kookplaten zijn overigens nog altijd veel goedkoper in aanschaf dan elektrische kookplaten. Voor degenen die een schone keuken belangrijk vinden: Een gasfornuis is lastiger schoon te houden dan een elektrische kookplaat. Zorg er ten alle tijden voor dat je woning goed wordt geventileerd indien je kookt op gas. Voor de verbranding van gas wordt zuurstof gebruikt.
Vroeger werd niet gekookt op gas
Aardgas werd vroeger met name gezien als afvalproduct als gevolg van de winning van olie. Het gas werd dan “afgefakkeld”. Dit gebeurt tegenwoordig nog wel, maar enkel een aardige pas uit de richting van de bewoonde omgeving. Toch is het jammer dat het gas verbrand wordt en niet gebruikt wordt. Van alle fossiele brandstoffen is aardgas de schoonste soort. Afgezien van het feit dat het verbranden van aardgas kooldioxide produceert is het nog altijd beter dan het weg laten glippen van methaan, dat 21 keer meer bijdraagt aan het broeikaseffect dan kooldioxide. Een nog betere oplossing is het terugpompen van het gas de bodem in. Dit is wel een duurdere oplossing wat daarom om die reden niet gebeurt. Vooral in minder rijke landen of landen waar olie voor enorm veel inkomsten zorgt, wordt deze investering vaak niet gedaan. Aardgas produceert geen roet of as. Dit in tegenstelling tot andere fossiele brandstoffen. Het bewijst daarmee maar weer dat het een van de schoonste aanwezige fossiele brandstoffen is.
De ontdekking van gas
De ontdekking van het aardgas heeft er wel voor gezorgd dat we een hoop technologie hebben kunnen ontwikkelen om ons efficiënt warm te maken en te houden, te kunnen koken en nog veel meer toepassingen. Helaas raakt het gas op en moeten we op zoek naar nieuwe brandstoffen.