Wat is het onderscheid eigenlijk tussen energieleveranciers? Welke energieleverancier is nu nog geheel verschillend van de andere? Op zich is deze vraag niet gemakkelijk te beantwoorden. Want een energieleverancier is nu eenmaal een energieleverancier en voorziet jou en anderen van de broodnodige energie. Niet meer of minder.

 

Vergelijkbaar maar toch ook weer niet…

Leveranciers zijn in die zin daarom erg vergelijkbaar. Je ontvangt in principe altijd dezelfde elektriciteit en ook hetzelfde gas. Stroom is stroom en gas is gas. Het maakt niet uit wie jouw leverancier is. Toch zijn er verschillen. Wat bijvoorbeeld wel verschilt is de prijzen die zij rekenen. Dit kan een paar honderd euro op jaarbasis schelen. Soms maakt het daarbij niet eens uit hoe groot het huishouden is. Daarnaast is er het verschil tussen de soorten energie contracten. Je kan bijvoorbeeld een contract met een vaste prijs afsluiten. Of een contract met een variabele prijs. Wat contractsoorten betreft zijn energieleveranciers soms onderscheidend doordat ze een maandelijks opzegbaar contract aanbieden. En de ene energieleverancier rekent bijvoorbeeld weer lagere energietarieven per kWu maar vraagt weer een hogere vergoeding voor de maandelijkse vaste kosten die ze maken.

 

Let op de service

Een punt waarop energieleveranciers wel heel onderscheidend kunnen zijn, is de service die zij hun klanten bieden. De ene leverancier heeft een snellere en deskundiger klantenservice dan de ander. Het speelt soms ook mee hoe groot het klantenbestand van een energiebedrijf is. Over het algemeen zijn kleinere, lokale energieleveranciers veel zuiniger op hun klanten dan grote leveranciers. Een goede service is belangrijk. Heb je bijvoorbeeld problemen met betalen? Of klopt je nota niet en heb je hier vragen over? Of heb je hulp nodig bij een overstap? Allemaal zaken waarin het handig is als een servicedienst snel bereikbaar is. Je zou het niet meteen denken maar ook de wijze waarop je betaalt hoor bij de service van een energiebedrijf. Welke betaalmogelijkheden heb je en kan je zelf je maandbedragen aanpassen? Kan je vooraf inzien hoe het met je huidige energieverbruik zit om zodoende een eventuele bijbetaling op het eind van het jaar te voorkomen? Betaal je per automatische incasso, of zijn er meer mogelijkheden? Wat zijn de extra kosten indien je te laat je energievoorschot betaalt?