Voordat je begint met energie vergelijken, is het verstandig om na te gaan wat de beste manier is om energieleveranciers met elkaar te vergelijken en waar je op moet letten. Zo begint een vergelijking altijd met te achterhalen wat je jaarverbruik is.
Wat is je jaarverbruik?
Stel, je gaat energieleveranciers vergelijken, dan moet je sowieso weten hoeveel energie je jaarlijks verbruikt. Je kan bijvoorbeeld zelf je energiebedrijf opbellen en vragen naar je jaarverbruik, ook als het jaar nog niet voorbij is. Meestal kan je echter dit ook online controleren, op een persoonlijke pagina. Is het eenmaal duidelijk wat je verbruik is of je gemiddelde verbruik, dan kan je enkele prijsvergelijkers op het gebied van energie checken. Er zijn meerdere betrouwbare vergelijkers op het internet te vinden waaronder Independer en de Consumentenbond. Vervolgens let je op het soort contract dat je afsluit.
Het soort contract
Je kan altijd twee verschillende soorten contracten afsluiten. Namelijk een energiecontract voor een onbepaalde tijd. Met dit contract spreek je niet vooraf af hoe lang je bij die leverancier energie blijft afnemen. Daarnaast bestaat er ook een contract voor een bepaalde tijd. Met dit contract is er vooraf wel afgesproken hoe lang je bij dit energiebedrijf blijft. Zo kan je een contract voor een jaar afsluiten of bijvoorbeeld twee jaar. Let op: Besluit je dit energiecontract echter op te zeggen, nog voordat de einddatum verstreken is?
In dat geval betaal je vrijwel altijd een vergoeding. Wat voor vergoeding je betalen moet staat altijd in de algemene voorwaarden. Neem je contract erop na.
Voordat je besluit over te stappen naar een ander energieleverancier, zeg je niets op. Je kan namelijk gebruik maken van een overstapservice van je nieuwe aanbieder. Zodoende hoef je zelf helemaal niets te regelen. Handig! Stelregel is dat een overstap tot maximaal anderhalf maand duurt. Tijdens deze periode kan jij je eventueel bedenken. Dit noemen we de bedenktijd. De bedenktijd is wettelijk vastgelegd op 2 weken (14 dagen). Voor het oudere contract geldt dat er een opzegtermijn of bedenktijd is van 30 dagen. Overigens mogen leveranciers je gewoon sneller laten overstappen als dit in hun voordeel is. Neem overigens altijd de algemene voorwaarden van een eventuele nieuwe leverancier aandachtig door. Soms zijn deze voorwaarden namelijk aantrekkelijker bij de een dan bij de ander.
Algemene voorwaarden: Waar op letten?
Ontvang je een boete indien je niet op tijd betaald? En zo ja, hoe hoog is de boete?
Kan je altijd zonder kosten van energie overstappen?
Wordt een contract aan het eind van een looptijd automatisch verlengd?
De uiteindelijke prijs
Wat de kosten zijn voor gas en stroom verschilt sterk per aanbieder. Zo kan je gebruik maken van speciale aanbiedingen en daarmee al jaarlijks veel besparen.
Toch betaal je in elk geval vaste kosten bij elke leverancier. Dit zijn de kosten die de netbeheerder rekent en in je maandbedragen zijn inbegrepen. Daarnaast hangt het er natuurlijk ook vanaf hoeveel energie je zelf verbruikt. Verbruik je veel energie? Dan is het soms voordeliger om voor een aanbieder te kiezen die voor verbruik zelf weinig rekent maar maandelijks toch een hoog bedrag rekent. Verbruik je echter weinig energie, dan is dit meestal niet voordeliger.
Let op kortingen en aanbiedingen!
Ga na welke aanbieder kortingen aanbiedt. Sommige leveranciers proberen consumenten te lokken door flinke kortingen te geven indien zij een contract afsluiten. Let op: Leveranciers stunten soms met kortingen maar zij rekenen die korting in centen. In dat geval ga je er waarschijnlijk niet veel op vooruit indien je overstapt. Kortingen kunnen niet gegeven worden op de belasting of op de leveringskosten.
Service
Belangrijk ook om mee te nemen in je vergelijking is de mate waarin je nieuwe leverancier service levert. De Energiewijzer vergelijkt aanbieders van energie op zaken als dienstverlening en service. Zo is het voor veel gebruikers belangrijk dat zij snel worden geholpen wanneer zij vragen hebben.
Wat is een prijsgarantie?
Een prijsgarantie is in feite gewoon een contract voor een bepaalde tijd en ook met vaste prijs. Door een contract met een prijsgarantie af te sluiten, blijft de energieprijs gedurende een contractperiode altijd identiek, dus hetzelfde. Soms is dit echter niet goedkoper, aangezien de prijzen voor elektriciteit en gas veel schommelen. Gaan de prijzen naar beneden, dan profiteer je hier dus niet van. In heel veel gevallen blijken dit soort contracten toch duurder uit te vallen dan contracten waarin een variabele prijs gerekend wordt. Hieronder gaan we dieper in op contracten met een variabele prijs:
Een energiecontract met een variabele prijs
Let op: Kom je een energieaanbieding tegen en blijkt dit een aanbieding te zijn waardoor je goedkoopste energieleverancier krijgt? Let dan op de periode waarin deze prijs geldt. Sluit je een contract af met een variabele prijs? Dan mag het bedrijf altijd de tarieven gedurende het contract verhogen of verlagen. Je kunt daardoor uiteindelijk veel duurder uit zijn. We geven je alvast een tip: Meestal verhogen energieleveranciers hun tarieven in de duurdere maanden. Dit zijn januari en in juli. In januari wordt er gewoonlijk meer energie verbruikt doordat het een van de koudste maanden gemiddeld is in een jaar. In juli worden meestal de warmste temperaturen bereikt en verbruiken bepaalde apparaten in huis meer stroom. Denk aan de vriezer, koelkast en eventueel airco. De meeste energieleveranciers willen eenmaal per maand een voorschot ontvangen. Je betaalt een voorschot op de kosten. Blijkt uiteindelijk dat je op het eind van het jaar meer of minder energie hebt verbruikt? Dan worden deze zaken achteraf met je verrekend. Houd voor de zekerheid daarom altijd wat geld achter de hand om een eventuele duurdere rekening op te kunnen vangen. In het contract zijn ook de kosten die de netbeheerder gemaakt opgenomen.