In zekere zin kost de overstap zelf naar een andere energieleverancier je nooit geld. Overstappen is gratis en kan je altijd doen. Overstappen kost wel geld indien je contractperiode nog niet is verlopen. In dat geval betaal je een opzegboete aan de energieleverancier. Overstappen is meestal voordelig aangezien je nieuwe energieleverancier wellicht lagere energietarieven heeft of omdat je een welkomstpremie ontvangt. Overstappen kan je echter soms geld kosten. Dat leggen we je hieronder verder uit.

Soms is overstappen achteraf duurder dan gedacht
Overstappen van energieleverancier doe je natuurlijk alleen wanneer het je geld oplevert. Het is dan ook in vrijwel alle gevallen voordelig. Maar niet altijd. Zo kan een overstap je geld kosten wanneer je het op een verkeerd moment doet. Men raadt aan om, een jaar na de laatste jaarnota, over te stappen. Dit kan je honderden euro’s schelen.

Het maandelijkse voorschotbedrag
Elke maand betaal je een voorschot. Dit om te voorkomen dat je op het eind van het jaar in een keer een groot bedrag moet betalen voor je energie. Over het algemeen is het voorschotbedrag voldoende om je totale verbruik van energie over een heel jaar te dekken.