Stel, je hebt een energiecontract afgesloten maar twijfelt of de nieuwe energieleverancier daadwerkelijk degene is bij wie je in het vervolg energie wilt afnemen. Hoe zit het met de wettelijke bedenktijd? De Nederlandse wet beschermd consumenten. Indien je online een energiecontract afsluit, dan krijg je te maken met de wet Koop op Afstand. Concreet betekent dit voor jou als particulier dat je een bedenktijd krijgt van 14 dagen. Je kan, zelfs zonder opgaaf van reden, je energiecontract binnen deze periode annuleren. Men noemt de bedenktijd ook wel een afkoelperiode.

 

De bedenktijd is wettelijk geregeld

Deze bedenktijd is door de Nederlandse overheid wettelijk vastgelegd. Tijdens deze afkoelperiode heb je 14 kalenderdagen de tijd om het product te annuleren. Wat is Koop op afstand? Koop op afstand betekent dat je online of via de fax, een bestelbon of telefonisch een product bestelt. Je gaat dus niet naar een fysieke winkel. Voor energiecontracten hadden consumenten eerder maar 7 dagen de tijd om zich te bedenken. Sinds 2013 is de bedenktermijn van 7 dagen verlengd naar 14 dagen. Overigens geldt deze periode alleen voor particulieren. Bedrijven hebben te maken met andere regels.

 

Energiecontract annuleren, hoe gaat dat in zijn werk?

Belangrijk is in elk geval dat je binnen de bedenkperiode je energiecontract annuleert. Doe je dit daarna pas? Dan heb je pech en ben je verplicht je aan het nieuwe contract te houden. Je annuleert een energiecontract door gewoonweg contact op te nemen met je energieleverancier en aan te geven dat je het contract wilt laten ontbinden. Het contract wordt meteen vernietigd en je blijft energie ontvangen van je vorige energieleverancier. Overigens zijn energieleveranciers nooit verplicht om dezelfde bedenktermijn voor zakelijke aanvragen aan te houden.