De hoogte van ’t voorschotbedrag dat je maandelijks moet betalen aan je energieleverancier wordt bepaald door je historische verbruik maar ook de technische specificaties van de stroom- en gasaansluiting te bekijken. Daarnaast letten leveranciers ook op de grootte van je huishouden en het type woning waarin je woont.

Sluit je een energiecontract af, dan moet je altijd jouw meterstanden doorgeven aan de nieuwe leverancier. Maar ook indien je al een tijdje bij je energieleverancier zit, wordt op het eind van het jaar bekeken hoeveel energie je gedurende het jaar hebt verbruikt. Met deze gegevens kan worden berekend hoeveel stroom en/of gas je daadwerkelijk hebt verbruikt. Jouw energieleverancier wil ten alle tijden proberen om je verbruik zo goed mogelijk in te schatten. Daarmee kan deze zo optimaal mogelijk energie inkopen, zonder dat er op het eind van het jaar energie overblijft of energie alsnog ingekocht moet worden. Het geschatte verbruik en daadwerkelijke verbruik komt daarom zo goed als mogelijk overeen. Op basis van het geschatte verbruik wordt je voorschot bepaald. Je betaalt met je voorschotbedrag in feite gedurende een jaar alvast de kosten voor je energie. De leverancier kan overigens pas op het eind van een jaar precies berekenen hoeveel energie je daadwerkelijk verbruikt hebt. Deze weet dan ook hoeveel kosten het nog in rekening mag brengen of, indien je minder verbruikt hebt dan verwacht, hoeveel je terugontvangt. Op het eind van het jaar ontvang je dan ook de jaarafrekening. Met het voorschot betaal je iedere maand alvast een stukje van de jaarrekening en de hoogte daarvan noemt men ook wel het voorschotbedrag. In deze bedragen worden de volgende kosten ondergebracht:
De kosten voor gebruik van elektriciteit. Hierin zit het leveringstarief, de belastingen en btw.
Het verbruik van gas. Hierin zitten het leveringstarief, belastingen en ook de btw.
De netbeheerkosten die gemaakt worden voor gas en/of elektriciteit.
Maar ook Vaste leveringskosten gas en/of elektriciteit. Dit noemen we het vastrecht.
En tenslotte ook de vermindering energiebelasting

 

Hoe zit het met de welkomstpremie?

Ontvang je een welkomstpremie energie? Deze eventuele welkomstpremie neemt men nooit mee in de berekening van de termijnbedragen. Wel wordt het in de meeste gevallen gewoon verrekend op de eerste jaarafrekening. Je kunt overigens de termijnbedragen/voorschotbedragen gedurende een jaar altijd wijzigen. Soms kan je dit zelf online doen maar meestal moet je dit telefonisch met je leverancier overleggen. De termijnbedragen incasseert men meestal maandelijks. Je kan er ook voor kiezen om in een keer alle bedragen te voldoen. De termijnbedragen betaal je altijd achteraf. De levering van energie kan je dus in werkelijkheid zien als een koop op afbetaling of beter nog, als een abonnement. Sluit je een energiecontract af, dan sluit je in feite een abonnement op energie af.