Hoe stap je over naar een andere energieleverancier? Als je eenmaal hebt gekozen voor een andere, nieuwe energieleverancier, dan moet je er alleen nog maar voor zorgen dat je overstapt. Dit is vanzelfsprekend maar toch moet je enkele zaken goed in de gaten houden voor, tijdens en na de overstap. Die zaken behandelen we op deze pagina. In principe komt het hierop neer: Je maakt je keuze en vraagt een nieuw contract aan. De nieuwe leverancier regelt de overstap. Je hebt, na de ontvangst van een bevestiging van je nieuwe leverancier per post, 14 dagen bedenktijd. Na die 14 dagen zegt de nieuwe energieleverancier je contract op bij je vorige leverancier. Overstappen van energieleverancier is hierdoor een fluitje van een cent.
Je blijft tussentijds energie ontvangen
Je blijft gewoon gas en stroom tijdens de overstap ontvangen. Het maakt dus niets uit dat je overgestapt bent naar een andere leverancier voor je energie. Je blijft gewoon aangesloten op het stroomnet en het gasnet, aangezien je regio netbeheerder op de hoogte is gebracht van je overstap.
Contract opzeggen bij verhuizing en de einddatum
Ga je verhuizen? Dan moet je zelf het contract bij je oude leverancier opzeggen. We raden je aan om dit pas te doen indien je een nieuwe energieleverancier hebt gevonden. Stap je over maar blijf je op het huidige adres wonen? Dan hoef je alleen maar een nieuw energiecontract aan te vragen en je nieuwe leverancier regelt de overstap. Ga wel altijd nauwkeurig na wat de einddatum is van je contract. Is deze nog niet verlopen? Dan betaal je in de meeste gevallen een boete. In energietermen noemen we dit ook wel een opzegboete. Let op: Je ontvangt geen boete indien je energiecontract minder dan twee maanden doorloopt. Waarom dit zo is? Leveranciers hebben dit onderling met elkaar afgesproken. Daardoor wordt het voor consumenten eenvoudiger om over te stappen. Ben je eenmaal overgestapt naar een nieuwe energieleverancier, dan worden er afspraken gemaakt over het voorschotbedrag dat je maandelijks moet betalen.
Het voorschotbedrag
Op basis van de meterstanden die je nieuwe leverancier heeft doorgekregen van je netbeheerder, wordt een schatting gemaakt van je verbruik. Daarnaast wordt er ook gelet op het historische verbruik in je woning (indien je niet verhuisd). Uiteraard kan het zijn dat de leverancier het verbruik en dus het voorschotbedrag in je ogen te hoog inschat. Misschien ga je wel erg zuinig om met energie. Bespreek dit met je nieuwe energieleverancier en laat eventueel het voorschotbedrag naar beneden toe bijstellen. Het bedrag dat je per jaar teveel hebt betaald, krijg je terug nadat je de jaarrekening ontvangen hebt.
Let op: Geef altijd de meterstanden op tijd door!
We raden je aan om je meterstanden altijd tijdig door te geven, want je energieleverancier heeft de standen nodig om de beginstand te bepalen van de energiemeter(s). Ook zijn de meterstanden voor je oude leverancier noodzakelijk zodat zij de eindrekening kunnen opmaken. Geef je de meterstanden te laat door? Dan maakt je oude leverancier een schatting van je verbruik en is de kans groot dat de eindrekening hoger uitvalt. Ben je veel te laat met het doorgeven van je meterstanden, dan kan je in sommige gevallen naar je geld fluiten.