Hoe vaak mag je overstappen? In principe mag je zo vaak als je wilt overstappen naar een nieuwe energieleverancier. Wel moet je goed kijken naar het soort contract dat je hebt. Dit contract bepaald of je zomaar mag overstappen. Zo kan je een energiecontract met een vaste looptijd niet tussentijds opzeggen. Je bent echter als je een contract hebt met een onbepaalde looptijd altijd vrij om naar een nieuwe energieleverancier te gaan. Doe in dat geval online een vergelijking tussen meerdere energieleveranciers, zodat je erachter komt hoeveel geld je kan besparen. Mag je niet zomaar tussentijds overstappen naar een nieuw energiebedrijf? Dan kan je nieuwe leverancier wellicht toch de overstap voor je regelen. Hoe zij dat doen lees je hieronder.

 

Energieleverancier neemt je opzegvergoeding over

Heb je een energiecontract maar met een vaste looptijd van bijvoorbeeld 2 jaar? Dan mag je altijd gratis overstappen indien je nog maar minder dan 2 maanden hebt te gaan bij je huidige energieleverancier. Heb je meer dan 2 maanden te gaan en moet je dus een boete betalen als je overstapt, dan nemen bepaalde energieleveranciers deze boete van je over. Je kan daarachter komen door de voorwaarden van andere energieleveranciers door te nemen. Boetes zijn wettelijk vastgelegd en variëren van enkele tientjes tot honderden euro’s.

 

Jaarlijks overstappen levert het meeste af

We raden je aan om, tenzij je wel heel voordelig uit bent met een meerjarig contract, altijd een 1-jarig contract af te sluiten. Stap jaarlijks over en je profiteert elk jaar van een overstappremie van je nieuwe energieleverancier. Kijk niet alleen naar de hoogte van de overstappremie maar uiteraard moet je ook altijd letten op de energietarieven van je toekomstige energieleverancier. Ben je al geruime tijd nooit meer van energieleverancier geswitcht? Dan is de kans groot dat je honderden euro’s op jaarbasis kan besparen door een energiecontract bij een nieuw energiebedrijf af te sluiten. Op gemiddelde energierekeningen van doorsnee huishoudens, kan met een beetje geluk tot wel 500 euro bespaard worden op jaarbasis.

 

Overstappen van energieleverancier of verlengen?

Is overstappen van energieleverancier voordeliger dan het verlengen van je huidige energiecontract? Vaak wel. Sterker nog, het loont vrijwel altijd om jaarlijks of tenminste eens in de twee jaar naar een nieuwe energieleverancier te gaan. Want door veel energieleveranciers wordt vooral de meeste aandacht aan nieuwe klanten geschonken. Deze nieuwe klanten krijgen een voorkeursbehandeling en meestal betere aanbiedingen dan vaste klanten. Het maakt daarbij niet uit hoe lang je al bij dezelfde aanbieder zit. Het verlengen van je energiecontract is daarom in bijna alle gevallen duurder dan overstappen naar een nieuwe energieleverancier.
Lees hier meer over overstappen of verlengen energiecontract.

 

Maak een afspraak met je leverancier

Natuurlijk kan je ook zelf contact opnemen met je energieleverancier en aangeven dat je wilt overstappen, tenzij jou een goede, nieuwe aanbieding kunnen doen… Je ontvangt een aanbod van je leverancier en deze kan je vergelijken met de tarieven van andere aanbieders. Zo kom je er meteen achter hoe voordelig of duur je bij je huidige aanbieder uit bent. Hoe komt het dat overstappen vrijwel altijd voordeliger is?

 

Waarom overstappen loont:

Waarom is overstappen goedkoper dan bij een huidige leverancier blijven zitten? Energieleveranciers doen er alles aan om nieuwe klanten te werven. Bestaande klanten krijgen minder aandacht. Bestaande klanten hebben minder gauw de neiging om over te stappen, terwijl er meer mensen op zoek zijn naar een nieuwe energieleverancier. Nieuwe klanten krijgen zodoende aantrekkelijker energietarieven voorgeschoteld dan bestaande klanten. Vaak krijgen consumenten die willen overstappen ook nog eens een aantrekkelijke welkomstkorting.

 

Of te wel: overstappen naar een nieuwe energieleverancier is veel goedkoper omdat energieleveranciers zich veel meer richten op nieuwe klanten en minder op de bestaande.