Kan je überhaupt overstappen naar een andere leverancier van energie als je stadsverwarming hebt? En zo ja, hoe gaat dat in zijn werk? Wist je dat ongeveer 600.000 Nederlandse huishoudens aangesloten zijn op stadsverwarming? Consumenten die op stadsverwarming zijn aangesloten hebben geen gasaansluiting (vrijwel nooit) en geen CV-ketel. Zij zijn dus afhankelijk van de warmteleverancier in de regio. Wel is het voor deze huishoudens mogelijk om over te stappen. Een beetje flauw is het wel, want consumenten met stadsverwarming kunnen alleen overstappen naar een andere leverancier voor stroom. Stadsverwarming wordt ook wel gewoon stadswarmte genoemd. Sommige mensen houden het liever op blokverwarming. Dit is de wijze waarop woningen in bepaalde steden verwarmd worden. In steden wordt er op een wijze gebouwd waardoor het mogelijk is om met 1 aansluiting een heel netwerk van woningen, bijvoorbeeld een woonwijk, van warmte te voorzien. Met name in nieuwe appartementen wordt deze manier van verwarmen steeds vaker toegepast. Waar haalt men deze energie eigenlijk vandaan?
Regiowarmte
De warmte die middels stadsverwarming geleverd wordt, komt vaak bij industrieën vandaan. Zij leveren restwarmte. Omdat de gehele aanleg van een dergelijk energienetwerk in de duiten loopt, moet die dure investering weer worden terugverdiend. Vandaar dan ook dat de betreffende warmteleverancier het zogenoemde alleenrecht behoud over de levering van de warmte. Huishoudens die zijn aangesloten op dit netwerk kunnen en mogen dan ook niet overstappen. Maak je van je stadsverwarming alleen gebruik om je woning te verwarmen? Dan heb je kennelijk wel een gasaansluiting en stroomaansluiting. In dat geval is het gewoon mogelijk om over te stappen naar een nieuwe leverancier voor je gas en stroom.
Je betaalt nooit teveel voor stadsverwarming
Eigenlijk is het niet eens nodig om over te stappen naar een andere warmteleverancier. Dit kan ook niet maar het is ook overbodig. Want je betaalt gewoonweg nooit teveel voor deze energie. Klanten die hun woning met stadsverwarming verwarmen worden namelijk beschermd door de Warmtewet. De warmtewet is in werking getreden om consumenten, die gebruik maken van stadsverwarming, te beschermen. Dit aangezien er maar 1 warmteleverancier is.