Het gasverbruik is een veel besproken onderwerp. Waarom? Gas is erg duur geworden over de jaren heen en het is daarom vaak verstandiger om te besparen op het gasverbruik ten opzichte van besparen op het besparen op elektriciteit (meer info over energie besparen). Elektriciteit is namelijk een stuk goedkoper dan gas… Wanneer je het voor elkaar weet te krijgen om te besparen op je gasverbruik én op je verbruik van elektriciteit, kan je veel geld op de vaste lasten besparen. Als je het verbruik van gas gaat vergelijken met het gasverbruik van 30 jaar geleden, dan zul je hierin wel een enorm verschil zien. Het grote verschil zit hem vooral in het tegenovergestelde van wat je wellicht dacht: Wij Nederlanders zijn namelijk over de loop der jaren veel minder gas gaan verbruiken. Het gemiddelde gasverbruik is over de afgelopen 30 jaar zelfs gehalveerd. Dit komt o.a. door beter geïsoleerde woningen, mildere winters en veel efficiëntere en dus energiezuiniger boilers. Daarnaast zijn een hoop mensen overgestapt op het elektrische koken, wat natuurlijk ook zijn impact heeft op het gasverbruik. We kunnen de vermindering van gasverbruik ook voor een gedeelte toewijzen aan de steeds beter functionerende en efficiëntere apparaten en techniek waar we gas voor gebruiken. Een goed voorbeeld is de slimme thermostaat (eind 2015 voor iedereen beschikbaar) die ervoor zorgt dat op de gewenste momenten de woningen een bepaalde temperatuur hebben (naar wens in te stellen) en op de momenten dat je niet thuis bent het huis minimaal verwarmd.

 

Gemiddeld verbruik

Het gemiddelde verbruik van gas ligt op 1570 kubieke meter gas per jaar. Het is natuurlijk mogelijk dat je hier boven of zelfs onder zit. Wanneer je onder het gemiddelde verbruik zit, dan doe je het goed maar er is natuurlijk altijd ruimte voor verbetering. Zo kun je er rekening mee houden dat je de warme/ hete kraan zo min mogelijk gebruikt en dat je zo kort mogelijk douchet. Wellicht tijdens het douchen zelfs de douche helemaal uitzetten terwijl jij je aan het inzepen bent. Deze kleine details geven de doorslag als het op geld besparen aankomt. Daarnaast hangt je gemiddelde gasverbruik samen met het type en kwaliteit isolatie van je woning, de volume van de ruimte die verwarmd dient te worden en je persoonlijke wensen. Ook de grote van je familie of je gezin heeft voor een belangrijke mate invloed op het verbruik van gas.

 

Besparen op gas

Hoeveel gas je verbruikt is voor een groot deel aan je zelf te danken, logisch. Sommige dingen zijn echter essentieel. Een warm huis in de winter is natuurlijk wel prettig en een lekker warme douche na een lange dag werken ook. Wanneer je wilt besparen op je gemiddelde gasverbruik, kan je het beste letten op de kleine dingen. Verwarm je woning niet tot 21 graden maar trek een extra trui aan en houdt de thermostaat op bijvoorbeeld 19 graden. Douche kort. 2 minuten is al meer dan voldoende. Spoel je vaat eerst af met koud water voordat je daadwerkelijk gaat afwassen. En zo kan je nog meer veel maatregelen nemen om je energieverbruik drastisch terug te dringen.