Wil je goedkope energie afsluiten, dan kan jij je het beste wenden tot energieveilingen. Voorheen werden die prijzen kunstmatig hoger gehouden. Dat is echter nu verleden tijd. De reden van het kunstmatig hoog houden van de energieprijzen kwam doordat er een minimumprijs werd vastgelegd. Nu staan deze veilingen echter onder het toezicht van de ACM. Dankzij dit toezicht kunnen consumenten wel degelijk profiteren van veel lagere tarieven en aanzienlijk besparen op hun energierekening. Schrijf je dus in op een energiecollectief. Samen met andere deelnemers sluit je als het ware een contract af.
ACM
De ACM heeft ervoor gezorgd dat energieveilingen nu ook een bod onder een zogenoemde referentieprijs moeten toelaten. Dit betekent concreet dat deze veilingen nu niet meer een minimumprijs mogen hanteren. Voorheen werden consumenten, ook wel gebruikers genoemd, in feite gedupeerd doordat er geen minimumprijzen werden toegelaten. Zij konden niet kiezen voor de leverancier met de aller laagste prijs. Op dit moment worden toekomstige klanten veel uitgebreider geïnformeerd en dan met namen m.b.t. het proces waarin de veiling tot stand komt. Ook worden ze beter geïnformeerde over hoe de energieprijzen tot stand komen en worden opgesteld.
Bij welke energieleverancier kan voor het goedkoopste energie tarief terecht?
Maak je geen gebruik van een zogenoemd energiecollectief, bij welke leverancier van energie kan je in dat geval wel terecht voor het goedkoopste tarief voor gas en stroom of een van beiden? Kies je dan voor een variabel of voor een vast tarief? Je kan namelijk kiezen voor een soort tarief. Contracten met variabele tarieven kunnen op het eerste gezicht goedkoop lijken, maar meestal stijgen de energietarieven na verloop van tijd en ben je duurder uit. Je kan er in dat geval voor kiezen om jaarlijks over te stappen. Soms loont dat. Een contract met een vaste looptijd en een vast tarief is een veiliger keuze maar toch is het vooraf nooit precies in te schatten bij welke leverancier je het goedkoopst uit bent, en voor welk soort contract je moet gaan om het goedkoopst uit te zijn.
Vaste looptijd voor stroom meestal voordeliger
Sluit je een los energiecontract voor stroom af, dan is het vrijwel altijd voordeliger om te kiezen voor een contract met een vaste looptijd plus een vast stroomtarief. Bij maar enkele leveranciers verschillen hun contracten niet veel.
Goed nieuws: Energiekosten gaan dalen
Besluit je toch om je in te schrijven voor een energieveiling, dan is de kans groot dat je aan goedkope energie komt. Daarnaast dalen sowieso de totale energiekosten voor alle Nederlanders komend jaar. Dit dankzij het koppelen van alle netwerken binnen Europa. Ook worden Nederlandse gebruikers steeds energiebewuster, waardoor er per huishouden minder stroom verbruikt wordt. België, Duitsland en nog meer landen binnen de EU hebben nu hun stroomnetwerk gekoppeld. Daardoor is het mogelijk geworden om eventuele overschotten aan stroom gemakkelijk naar andere landen te importeren of exporteren. Is het verbruik in een bepaald land lager en in een ander land, bijvoorbeeld Nederland, hoger? Dan kan de stroom heel gemakkelijk doorgestuurd worden. Met de komst van de slimme thermostaat en energiezuiniger apparaten, is de totale energieverbruik al jarenlang aan het dalen. Een slimme thermostaat signaleert apparaten in je woning die veel stroom verbruiken. Je kan besluiten om deze apparatuur te vervangen of zelfs op afstand uitschakelen.
Energievergelijker
Maak gebruik van de energievergelijker om na te gaan welke energieaanbieder het goedkoopst energie levert.