Wat zijn de goedkoopste energiecontracten en bij wie kan je deze goedkope energie afsluiten? Op deze vragen is geen eenduidig antwoord te geven. Toch kunnen we hierover voldoende schrijven.

Op de energiemarkt kunnen we grofweg 4 contracten onderscheiden. Toch kan je bij veel energieleveranciers het soort contract voor een deel zelf bepalen. Om duidelijkheid te scheppen over het soort energiecontracten die je kan afsluiten, hebben we die hieronder voor jou op een rijtje gezet:

 

Contracten voor een bepaalde tijd (1, 2, 3 of 5 jaar)

Contracten voor een onbepaalde tijd (maandelijks opzegbaar)

Contracten met een variabel tarief (2 keer per jaar veranderen de tarieven)

Contracten met een vast tarief (soms ook maandelijks opzegbaar, zoals bij Greenchoice)

 

Opgelet: Soms is het ook mogelijk om een contract met een variabel tarief vast te zetten voor bijvoorbeeld een jaar en is het mogelijk om dergelijke energiecontracten maandelijks op te zeggen.

 

Welk energiecontract is het goedkoopst?

Over het algemeen zijn 1-jarige energiecontracten het goedkoopst. Hoe komt dit? Energieleveranciers geven bij dit soort contracten meestal vrij hoge kortingen weg. Zij proberen nieuwe klanten aan te trekken en bieden zogenoemde welkomstpremies. Nieuwe klanten profiteren voor 1 jaar van aantrekkelijke tarieven. Het voordeel voor jou is dat je na 1 jaar je weer bij een nieuwe energieleverancier kan aanmelden en opnieuw kunt profiteren van een welkomstkorting. Overigens is er wel een verschil tussen 1-jarige contracten met een vast energietarief en 1-jarige contracten met een variabel tarief. Kies bij voorkeur voor een contract met een vast tarief die 1 jaar doorloopt. Let op: Contracten worden verlengd na een jaar. Deze kan je dan wel maandelijks opzeggen. Maar energieleveranciers verhogen dan vrijwel altijd de tarieven, zodat je na een jaar veel duurder uit bent. Contracten van 1 jaar en met variabele tarieven, hebben tijdens dat jaar verschillende energietarieven. Energieleveranciers mogen overigens maar maximaal 2 maal binnen een contractperiode de energietarieven verhogen dan wel verlagen. 1-jarige energiecontracten met vaste energietarieven geven je veel meer zekerheid dan 1-jarige energiecontracten met variabele tarieven. Het is altijd verstandig om na een jaar na te gaan of overstappen naar een nieuwe leverancier voordeliger is. Maak gebruik van een onafhankelijke energievergelijker. Soms kan je echter ook een bestaand contract omzetten naar een nieuw contract met dezelfde voorwaarden en tarieven.

 

Is een contract voor onbepaalde tijd goedkoop?

Energiecontracten die voor een onbepaalde tijd gelden zijn vaak vrij dure contracten.

Wel is het voordeel van deze energiecontracten, die voor een onbepaalde tijd gelden, dat je deze contracten altijd per maand op kan zeggen. Een dergelijk energiecontract kan je bijvoorbeeld afsluiten indien je weinig zekerheid hebt of je gedurende een langere periode ergens blijft wonen. Woon je tijdelijk in een woning en is de kans aanwezig dat je bijvoorbeeld na een half jaar verhuisd? Of maak je een wereldreis en heb je vanaf dat moment geen vaste woon- of verblijfsplaats? In dat geval zijn de maandelijks opzegbare energiecontracten voor jou de allerbeste optie en in zekere zin ook het goedkoopste, aangezien je geen opzegvergoeding betaalt indien je het contract opzegt. Wel is het zo dat je over het algemeen genomen een hoger energietarief betaalt dan bij contracten met een vaste looptijd. Zoals we al eerder schreven is er wel een aanbieder bij wie je wel een contract voor een bepaalde tijd kan afsluiten maar bij wie je geen opzegvergoeding betaalt indien je het contract stopzet binnen de contractperiode. Deze energieleverancier is Greenchoice. Zij vragen nooit een opzegvergoeding als je een vast contract afsluit en vervolgens toch besluit om over te stappen naar een andere energieleverancier, binnen deze periode.

 

Energiecontract afsluiten met een cadeau: Doen of niet doen?

Het blijkt dat energiecontracten met een cadeau meestal vrij duur zijn. Sommige energieleveranciers stunten niet meer energieprijzen maar geven een cadeau weg indien de klant bij hen een energiecontract afsluit. Je kent ze vast wel van de reclames op de televisie. Onthoud altijd het volgende: Deze cadeaus zijn in werkelijkheid geen cadeaus. Je betaalt er namelijk gewoon zelf voor. Leveranciers die cadeaus weggeven aan nieuwe klanten rekenen gewoon hogere energietarieven dan anderen. Daardoor kunnen zij deze cadeaus weggeven. En wie betaalt dit? Jij! Ook is het vastrecht bij dit soort leveranciers meestal vrij hoog. Alleen al daarop behalen ze veel winst. We raden je dus aan om nooit een energiecontract bij dit soort energieleveranciers af te sluiten. Zelfs niet wanneer dit cadeau je goed uitkomt omdat je deze toch al wilde aanschaffen. De cadeaus blijken vrijwel altijd nog duurder te zijn dan dezelfde producten in een winkel.