Hoe gasverbruik bereken? Gas is een van de meest gebruikte fossiele brandstoffen ter wereld. Gas wordt met name gebruikt om woningen mee te kunnen verwarmen en het wordt door huishoudens ook vaak gebruikt om op te kunnen koken. Daarnaast verwarmen ons water ook met dit gas. We kunnen daarom gerust stellen dat we gas enorm veel verbruiken en om te kunnen besparen op gas moeten we eerst weten hoeveel gas we verbruiken. Op deze pagina leggen we je uit hoe je zelf je gasverbruik kan berekenen.

 

Je gasverbruik zelf berekenen

Om een dergelijke berekening te kunnen maken is het handig om te weten wat de volume is van de ruimte die verwarmd moet worden. Dit kan jij eenvoudigweg berekenen door de hoogte, breedte en de diepte van de ruimte met elkaar te vermenigvuldigen. Doe dit uiteraard welvoor alle ruimtes die verwarmd moeten worden. Heb je dit eenmaal gedaan, dan heb je de totale volume van je woning die verwarmd moet worden. Daarnaast dien je ook rekening te houden met het klimaat. Als je in een kouder klimaat woont dan heb je meer gas nodig om het huis op te warmen dan wanneer je in een warmer klimaat woont. Om die reden verbruiken we ook veel minder gas in de zomer dan in de winter. Dit is een vrij logische verklaring. Toch kan je in de wintermaanden gas / energie besparen door energiebesparende maatregelen te nemen.

 

Gemiddeld Nederlands gasverbruik

Het gemiddelde gasverbruik van de huishoudens in Nederland ligt op 1570 kubieke meter gas per jaar. Vermenigvuldig dit gasverbruik met de gasprijs die op je energierekening vermeld staat en je komt er automatisch achter hoeveel geld je kwijt bent aan het verbruik van aardgas (of biogas). Daarnaast is het verbruik van een gezin ook te wijten aan de persoonlijke wensen. Zo heeft de een het graag lekker warm in huis en bespaart een ander op de energierekening door de temperatuur onder de 20 graden te houden. Of de een douchet graag warmer dan de ander of gebruikt meer warm water. Je hebt daarom zelf je gasverbruik deels in de hand.