Het gasetiket is in het leven geroepen om consumenten meer inzicht te geven in de duurzaamheid en betrouwbaarheid van de energieleveranciers. Het gasetiket hoeven energieleveranciers, in tegenstelling tot het stroometiket, niet verplicht op te stellen. Het stroometiket laat consumenten zien wat de samenstelling is van de stroomproducten, dus waarmee hun elektriciteit is opgewekt (vanuit grijze of duurzame energiebronnen). Bepaalde energieleveranciers willen echter hun klanten ook tonen wat de samenstelling van de gasproducten is. Zij maken hiervan gasetiketten. Zo hebben huishoudens o.a. de mogelijkheid om gasetiketten van meerdere leveranciers met elkaar te vergelijken. We leggen je hieronder uit hoe je het allerbeste de gasetiketten kan vergelijken en waar je speciaal op moet letten tijdens het doen van een berekening.
Hoe gasetiketten vergelijken?
Gasetiketten tonen aan hoe duurzaam je energieleverancier is. Wil je graag alleen gas afnemen bij een leverancier dat duurzaam gewonnen is? Dan kan je het gasetiket van de gasleverancier in kwestie bekijken. De leverancier geeft aan wat de zogenoemde groenwaarde is van het product. Toont een leverancier geen gasetiket, dan is het maar de vraag hoe duurzaam deze leverancier echt is. Heb je meerdere energiebedrijven die gasetiketten hebben gemaakt, dan kan je de resultaten daarvan onderling vergelijken en op basis daarvan een keuze maken uit een leverancier van gas.
Weinig leveranciers leveren groen gas
100% groen gas wordt maar door enkele leveranciers geleverd. In elk geval is Greenchoice, samen met Qurrent, tot nu toe nog de enige energieleverancier die 100% groen gas levert. Naast groene elektriciteit levert dit bedrijf ook zogenoemd klimaatgecompenseerd gas. De meeste leveranciers produceren tenminste de helft van hun energie (elektriciteit) duurzaam.