Vermoedt je dat er in je regio een gas- of stroomstoring is?  Dit kun je eenvoudig doorgeven op de website gasenstroomstoring.nl. Deze site is door energieleveranciers uit Nederland gestart. Je kunt op de website een storing doorgeven. Wel moet de melding te maken hebben met storingen vanaf levering tot aan je eigen meter. Je kan natuurlijk ook gewoon contact met je eigen leverancier opnemen. Is er geen sprake van een storing maar ruik je gas? Kom dan direct in actie en volg de onderstaande procedure.

 

Gas

Leveranciers voegen aan gas een eigen en doordringende geur toe. Gas is daarom altijd al snel te ruiken, zelfs wanneer er maar een kleine lekkage is. Gas dat ontsnapt in een ruimte kan heel gevaarlijk zijn. Vooral indien de gasvoorraad groot is en in een ruimte waarin niet of onvoldoende geventileerd wordt. Gaslekkages in kruipruimtes bijvoorbeeld zijn zeer gevaarlijk, aangezien het gas blijft hangen. Gas is een explosieve en zeer brandbare stof. Doe het volgende indien je gas ruikt: Sluit meteen de gaskraan en open raken of vensters in je woning. Let op dat je geen vonken veroorzaakt. Zelfs een mobieltje, deurbel, lichtschakelaar kan al een vonk veroorzaken en dat kan het gas laten ontploffen. Vergeet niet om direct daarna het volgende storingsnummer te bellen (dit is een landelijk nummer): 0800 – 9009. Dit nummer is gratis te bereiken.

 

Wat moet je zelf doen als je gas ruikt?

Zoals we al schreven: Bel meteen het nationale storingsnummer. Dat is het nummer 0800 – 9009. Bel dit nummer ook als je gas ruikt nabij de meterkast, in een hal of kelder of, indien je in een flat woont, in je portiek en op de galerij van je flat. Ook bel je dit nummer op andere plekken, bijvoorbeeld indien je gas op straat ruikt of op alle andere plekken in je eigen woning. Veroorzaak nooit vuur of vonken en probeer, waar mogelijk, vensters te openen.