Aardgas is al jaren een van de meest gebruikte fossiele brandstoffen. Fossielen zijn het beste te omschrijven als plantenresten en dierenresten die al voor een zeer lange tijd in de grond begraven liggen. Die fossielen worden blootgesteld aan een immens hoge druk en hoge temperaturen waardoor er bijvoorbeeld kool en gas ontstaan. Aardgas wordt in Europa met name in de Noordzee gewonnen en in Nederland wordt er aardgas gewonnen in het noorden van ons land (in Slochteren). Het vervoeren van aardgas wordt met name gedaan middels metalen leidingen of kunststof leidingen en het beheer daarvan komt voor rekening van netbeheerders. Iedere regio in Nederland heeft zijn eigen netbeheerder. We gebruiken aardgas voornamelijk om mee te koken of om water mee te verwarmen. Aardgas wordt daarnaast ook met name gebruikt in verschillende chemische processen van productie en is dus onmisbaar voor een goed draaiende industrie.

 

Aardgas is goedkope energie

Aardgas is aardig goedkoop, mede dankzij de lagere accijns op deze fossiele brandstof dan op overige brandstoffen. Aardgas is de goedkoopste vorm van brandstof die we op dit moment gebruiken. De prijs van aardgas is ook nog eens een stuk stabieler dan dat van diesel en benzine. Een kilo aardgas is ongeveer 70 tot 75 eurocent. In vrijwel alle huishoudens valt de eindrekening 1 keer per jaar in de bus. Deze rekening wordt elk jaar volgens de statistieken steeds hoger en dat is niet per se als gevolg van een stijging van de basisprijs van aardgas. Ook heffingen en BTW dragen voor een belangrijk deel bij aan een stijgende prijs van aardgas. Houdt er in elk geval rekening mee dat je gasleverancier vaak een prijs doorgeeft aan de verbruiker (jou dus) waar de transportkosten, energiebelasting en vastrecht nog niet in is meegerekend.

 

Nederland, gasland

In Nederland betalen we de meeste heffingen over aardgas. We behoren dan ook tot het land dat de hoogste prijs betaald voor aardgas in Europa. Toch raar, aangezien we onze eigen voorziening voor aardgas hebben. De energieleveranciers van gas bieden tegenwoordig twee type contracten aan. Het eerste type contract is een variabel contract die gekoppeld is aan de prijs van aardolie. Het tweede contract is een vast contract dat de prijs van aardgas vastlegt voor een bepaalde periode. Je betaalt dus niets meer of minder bij dit tweede contract. Het gevaar hierbij is dat je meer betaalt voor gas indien de prijs daalt. Andersom kan het ook in je voordeel werken, aangezien je minder betaalt voor hetzelfde aardgas wanneer de prijs stijgt.

 

Informeer gerust bij je eigen energieleverancier of netbeheerder wat de mogelijkheden zijn. Besparen op je gasverbruik is namelijk zeer interessant. Dit voor zowel je portemonnee als voor het milieu!