De Nederlandse energieproductie is aanzienlijk te noemen. Het zegt veel dat de Nederlandse energiesector per jaar ongeveer €35 miljard euro oplevert. We vertellen je op deze pagina hoe de energieproductie in Nederland er precies uitziet. Daarbij besteden we ook aandacht aan de import van energie en datgene wat we exporteren.

 

Stroom

Nederland is wat haar stroom betreft bijna geheel zelfvoorzienend. In het jaar 2013/2014 werd ongeveer 1.218.000 GWh aan stroom in Nederland verbruikt. Daarvan werd een groot gedeelte zelf opgewekt, namelijk 998.470 GWh. Van de stroom die zelf werd opgewekt is ongeveer 127.150 GWh geëxporteerd. Echter werd er ook stroom ingevoerd, namelijk 346.711 GWh. Het komt erop neer dat ongeveer 80% van de stroom in Nederland is opgewekt. Het overige deel is geïmporteerd. 10% van de elektriciteit die in Nederland werd verbruikt in 2013/2014, was duurzame stroom. Die groene stroom werd gewonnen uit windenergie, waterkracht, biomassa en zonnestroom. Uit biomassa wordt vooralsnog de meeste energie gewonnen, als is zonnestroom sterk in opkomst en verwacht men dat dit in de toekomst de belangrijkste energiebron wordt, naast windenergie.

 

Waar komt geïmporteerde stroom vandaan?

Zoals je zo net hebt gelezen importeert Nederland ook stroom. Groene elektriciteit wordt uit Duitsland en Noorwegen gehaald. In 2008 werd de NordNed-kabel op de bodem van de Noordzee aangelegd. Deze kabel ligt tussen Nederland en Noorwegen. Overdag wordt de kabel gebruikt om groene stroom te importeren naar Nederland. In de nacht wordt vanuit Nederland stroom naar Noorwegen geëxporteerd.

 

Gas in Nederland

Nederland heeft veel gas in de grond zitten. Op dit moment is Nederland daarom de grootste gasproducent van de EU. Uit het Groningen-gasveld in Slochteren wordt vandaag de dag nog steeds veel gas gewonnen. In totaal zat er 2600 miljard kubieke meter gas in de grond. Op dit moment is dat nog maar ongeveer tussen de 50 en 52 miljard kubieke meter. Slochteren is niet de enige plaats in Nederland waar gas in de grond zit. Nederland telt veel kleine gasvelden, ook in de Noordzee. Het is echter duur om gas te winnen uit kleine gasvelden.

 

Duurzame energieproductie in Nederland

Nederland wil steeds meer van haar energie groener produceren. In 2050 wil de EU een samenleving zijn waarin CO2 nog maar in beperkte mate vrijkomt. Nederland is daardoor ook verplicht om aan die doelstelling mee te werken. In 2023 moet er 16% minder CO2 vrijkomen, vanaf dit punt gerekend (2015).