Iedere Nederlander heeft de mogelijkheid om voor een eigen energieleverancier te kiezen. Uiteraard moet deze leverancier aan je wensen voldoen. Het is wel erg verstandig om te kiezen voor een maatschappij bij wie je gas en stroom kan afnemen. Alleen al het feit dat je dan 1 aanspreekpunt hebt en meer overzicht in je administratie, is al een reden om voor 1 aanbieder te kiezen voor zowel gas als stroom. Mogelijk (dit is niet altijd met zekerheid te zeggen) ben je ook goedkoper uit wanneer je voor 1 aanbieder kiest voor beide producten.

 

Energiemaatschappijen vergelijken

Je kunt geld besparen door energiemaatschappijen met elkaar te gaan vergelijken. Vergelijk sowieso altijd op basis van de energietarieven maar let ook daarnaast op contractduur. Kan je tussentijds overstappen zonder dat je een boete moet betalen? Daarnaast kan je een keuze maken tussen duurzame energie of grijze energie. Duurzame energie wordt gewonnen uit bijvoorbeeld windkracht, waterkracht, biomassa en zonne-energie. Grijze stroom wordt bijvoorbeeld opgewekt in kerncentrales of met aardgas en steenkool. Voor grotere huishoudens kan het vergelijken van energie op jaarbasis een besparing opleveren van honderden euro’s. Door jaarlijks over te stappen kan je meestal ook profiteren van een welkomstbonus. Vooral mensen die een variabel contract afsluiten die 1 jaar geldig is, hebben het meeste baat bij een jaarlijkse overstap.

 

Hoeveel energiemaatschappijen zijn er in Nederland?

Op dit moment zijn er in Nederland tussen de 35 en 38 energieleveranciers. Dit aantal fluctueert nogal per jaar.

 

Wat is de beste energiemaatschappij?

Wie of wat de beste energiemaatschappij is, is voor iedereen weer verschillend. De beste energiemaatschappij hoeft niet perse ook de goedkoopste energieleverancier te zijn maar wel aan je wensen voldoen. Bijvoorbeeld omdat ze 100% groene energie leveren, of omdat je energie kan terugleveren indien je zelf (met bijvoorbeeld zonnepanelen) meer energie opwekt dan dat je verbruikt. Door gebruik te maken van een onafhankelijke energievergelijker, kan je op basis van jouw wensen nagaan welke energieaanbieder in jouw situatie de beste energiemaatschappij is.