In 2015 kregen miljoenen  huiseigenaren (5 miljoen om precies te zijn) van de overheid een voorlopig energielabel. Dit energielabel werd op basis van het bouwjaar van de woning verstrekt. Het doel van de energielabel is om huishoudens bewuster te maken van energie en de voordelen van energiezuinige woningen. Verkoop of verhuur je een woning, dan is het verplicht om een voorlopige energielabel definitief te maken. Hoe je dit doet? Dat kan online en de kosten daarvan bedragen tot maximaal een aantal tientjes. Let op: Heb je geen definitieve energielabel maar verhuur of verkoop je een woning toch? Dan kan je een boete tegemoet zien. De hoogte van die boete kan oplopen tot enkele honderden euro’s tot maximaal €405. Wil je weten wat jouw (voorlopige) energielabel is? Dan kan je op energielabel.nl meer informatie opvragen.

 

Het nut van een energielabel

Wat is het nut van de huidige energielabels? Met deze labels kunnen huurders maar ook kopers in een keer zien hoe zuinig een woning is. Zuinige woningen betekent automatisch lagere woonlasten en dus een besparing op de energierekening. Zuinige woningen bieden automatisch ook veel meer wooncomfort. Daarnaast help je het milieu een handje door een zo energiezuinig mogelijke woning te huren of te kopen, want daarmee draag je een steentje bij aan de verminderen van de CO2-uitstoot. Een woning die zeer energiezuinig is, wordt met klasse A aangeduid. Deze klasse staat voor groen en zeer energiezuinig. Een woning met klasse G is een zeer onzuinige woning. Wil je een woning huren? Dan is het belangrijk om op de labels te letten. Je netto woninghuur kan voor een bepaalde woning dan wel laag zijn, als deze een energielabel F of G heeft, dan ben je waarschijnlijk nog duurder uit dan wanneer je een woning huurt met energielabel A of B maar waarvoor je meer huur betaalt.

 

Hoe wordt een energiezuinige woning geclassificeerd?

Energiezuinige woningen hebben allereerst altijd een goede isolatie en zijn voorzien van dubbel glas. De meest energiezuinige woningen hebben een eigen energievoorziening. Energie wordt bijvoorbeeld opgewekt met behulp van zonnepanelen. Koop je een woning, dan loont het wel degelijk om te letten op de energielabel. Een groen energielabel loont altijd. Woningen met energielabel A of B zijn zeer energiezuinig en het scheelt enorm in de energiekosten indien je besluit voor dit type woning te gaan. Over meerdere jaren bekeken kan een dergelijke woning je een kostbesparing opleveren van vele duizenden euro’s, vergeleken met andere woningen die een minder groene energielabel hebben. Bedenk dat je als koper altijd recht hebt op een energielabel. Heb jij je oog laten vallen op een woning maar heeft deze geen energielabel? Vraag deze dan via de verkopend makelaar aan.
Wat is het verschil tussen een definitieve en voorlopige label?

Ongeveer 5 miljoen woningen hebben van de Rijksoverheid een voorlopige energielabel gekregen. Dit energielabel is in feite een schatting. In veel gevallen zijn de woningen of energiezuiniger of is een slechtere energielabel op zijn plaats. Waarop wordt een voorlopige energielabel gebaseerd? Deze labels zijn gebaseerd op gegevens die uit het Kadaster worden gehaald. Zo speelt onder meer het soort woning, de grootte daarvan en het bouwjaar een rol bij de totstandkoming van een voorlopig energielabel. Men maakt als het ware een inschatting van de mogelijke energiezuinigheid. Door naar het bouwjaar te kijken, kan men inschatten of de woning over dubbel glas beschikt of een HR- combiketel heeft. Verkoop je een woning of ga je een woning kopen? Dan moet er een definitief energielabel worden aangevraagd.
Aanvragen definitief label

Zet jij je woning in de verkoop? Dan heb je de verplichting om een definitief energielabel aan te vragen. Je moet de kopers/kijkers namelijk kunnen aantonen hoe energiezuinig je woning is. Dit is verplicht. Doe je dit niet? Dan kan je een boete ontvangen. De hoogte daarvan kan oplopen tot maximaal €405. De aanvraag van een dergelijke label kost je hooguit enkele tientjes. Informeer bij je makelaar hoe je de energielabel kan opvragen.