Op deze pagina informeren we je over het opzeggen van je energiecontract. Misschien ben je ontevreden over je huidige leverancier en wil je overstappen. Of je hebt elders een goedkopere energieleverancier gevonden en wilt je contract stopzetten omdat je bij die nieuwe leverancier veel goedkoper uit bent. Hoe het ook zij, op deze pagina informeren we je over het beëindigen van je energiecontract, de mogelijkheden en eventuele consequenties daarvan. Een contract heb je soms voor een bepaalde tijd. Dit kan 1 jaar zijn maar ook 2 of 3 jaar. Energiecontracten kan je altijd opzeggen, ongeacht hoe lang deze nog doorloopt. In dat geval betaal je meestal wel een boete. Dit noemen we ook wel een opzegvergoeding. Er zijn in totaal 3 manieren of momenten waarop jij je energiecontract kan opzeggen:
- Energiecontract opzeggen op de datum wanneer het contract afloopt
- Contract opzeggen na de einddatum van je contract
- Opzeggen voordat je energiecontract afloopt
Wanneer betaal je een boete?
Ben je benieuwd wanneer jij een boete moet betalen? Je kan dit simpelweg achterhalen door het contract van je leverancier te bekijken of de algemene voorwaarden door te spitten. We beschrijven hieronder de situaties waarin je waarschijnlijk betalen moet. Ook geven we aan hoeveel je maximaal waarschijnlijk moet betalen.
Je betaalt indien:
Contract loopt af
Je stopt met je contract op het moment waarop het energiecontract afloopt. In dat geval hoef je nooit iets te betalen. Geef wel ruim van te voren aan, het liefst een maand van te voren, dat je stopt met je contract. Geef daarbij duidelijk aan op welke datum je wilt stoppen.
Na einddatum van het contract
Zeg je op na de einddatum van het energiecontract?
Energiecontracten mogen stilzwijgend worden verlengd. In dat geval mag het contract alleen in een energiecontract voor onbepaalde tijd door de leverancier worden omgezet. Aangezien deze contracten nooit een einddatum hebben, mag je deze opzeggen wanneer je maar wilt.
Stoppen tijdens contractperiode
Je mag altijd je contract stopzetten. Ook al loopt deze nog door en heb je een contract voor een bepaalde periode afgesloten. Waarschijnlijk betaal je in dat geval wel een opzegvergoeding, of te wel een boete. Het energiebedrijf mag tot 6 weken na de opzegdatum een opzegboete van je vragen. Eisen ze echter de opzegvergoeding pas na deze 6 weken? Dan ben je niet verplicht de opzegvergoeding te betalen. Het is belangrijk om wel in beroep te gaan en aan te geven dat je niet betaalt omdat zij niet handelen volgens de regels.
Hoeveel opzegvergoeding betalen?
Ben je benieuwd hoeveel opzegvergoeding je moet betalen? Dit hangt sterk af van je energiecontract maar ook wanneer je het contract stopzet, dus het moment waarop je stopt. Stel, je energiecontract loopt nog een jaar door en je zegt deze op. Dan betaal je een boete van +/- €50. Voor contracten die nog meerdere jaren lopen, gelden andere opzegboetes. Informeer bij je energieleverancier naar de hoogte van de boete.