Energieprijzen en tarieven

Als consument, of misschien wel als bedrijf, ben je natuurlijk benieuwd naar de actuele energieprijzen en tarieven. Het vergelijk van de energietarieven kan je op termijn veel geld besparen. Er zijn namelijk veel verschillen in de tarieven van energie tussen leveranciers. Het is daarom een goed idee om een vergelijkingssite te bezoeken en daar de tarieven te vergelijken. Ook op onze website kan je energieprijzen met elkaar vergelijken. Je kan met die vergelijker al binnen enkele minuten een goed beeld krijgen van de verschillen tussen aanbieders van energie onderling. Belangrijk is het in elk geval om te onthouden dat de tarieven van energie uit meerdere onderdelen bestaan. Dit zijn drie onderdelen en wel de volgende: kosten voor netbeheer, de levering en belastingen. Door de tarieven te vergelijken, kan je de vaste lasten aanzienlijk naar beneden bijstellen. Tegenwoordig is er weinig of geen verschil meer in tarieven tussen grijze of groene energie. Wel kan je besparen door een één of meerjarig energiecontract af te sluiten.

 

De energieprijzen zijn onvoorspelbaar

De energieprijzen zijn lang niet altijd te voorspellen. Ook vergelijkingssites kunnen de ontwikkelingen nauwelijks bijhouden. Wel profiteren consumenten sinds 2009/2010 van de verlaagde energietarieven. Deze zijn bij veel leveranciers gedaald. Nadat de tarieven vervolgens weer omhoog gingen, is sinds 2015 weer een daling in gang gezet. Dit heeft meerdere oorzaken, waaronder de economie die minder sterk groeit en het aantal huishoudens dat zelf energie is gaan produceren. Op dit moment kunnen consumenten flink profiteren van de concurrentie tussen energieleveranciers onderling. Profiteren van concurrentie werd in 2004 mogelijk. De overheid besloot dat de energiemarkt geprivatiseerd moest worden. Het gevolg was dat consumenten vanaf dat moment zelf hun energieleverancier konden kiezen en leveranciers er alles aan deden om klanten binnen te halen. Het vergelijken van energie werd vanaf dat moment beloond. Stap je over naar een andere energieleverancier? Dan profiteer je meestal van een welkomstkorting. Hieronder gaan we verder in op de energieprijzen en waarom je vooral nooit akkoord moet gaan met de prijs die een aanbieder je voorstelt.

 

Onderhandelen

Onderhandelen loont de moeite. Betaal daarom ook nooit de hoofdprijs voor je energie. Over het algemeen geldt dat consumenten die een variabele contract hebben afgesloten in het eerste jaar voordelig uit zijn maar in de jaren daarna teveel betalen. Door met regelmaat over te stappen naar een andere energieleverancier, ontvang je welkomstkortingen. Van eventuele dalingen van de gas- en elektriciteitsprijzen kan je dan ook niet profiteren. We raden het je daarom ook aan om jaarlijks te bekijken of een overstap voor jou gunstig uitpakt. Vergelijk de energietarieven van de leveranciers. Wat ook mogelijk is, is om in gesprek te gaan met je energieleverancier en te onderhandelen over de prijzen. Medewerkers van klantenservices zijn meestal zo geïnstrueerd dat zij jou een gunstiger aanbiedingen kunnen en mogen doen. Op jaarbasis ga je hierop vooruit.

 

Speciale acties

Wil je veel lagere energietarieven? En vooral niet meer betalen dan noodzakelijk is? Vergelijk al onze leveranciers snel en eenvoudig via onze energievergelijker. We raden je aan om minimaal eens per jaar een vergelijking te doen. Vind je een leverancier, dan kan je een jaar lang van lagere tarieven profiteren. Vooral consumenten die al enkele jaren bij dezelfde energieaanbieder zitten, kunnen veel geld besparen door een vergelijking te doen. Ook als je denkt dat je al goedkoop uit bent en overstappen niet nodig is, raden we je aan om een vergelijking te doen. De tarieven veranderen namelijk 2 keer per jaar. Het kan zijn dat je op dit moment bij de goedkoopste aanbieder zit maar dat in de maanden daaropvolgend je weer goedkoper uit bent bij een andere leverancier. Je kunt dan tevens profiteren van een welkomstkorting. Sluit je een meerjarig contract af, dan betaal je meestal die korting in de resterende jaren weer terug. Dit kan je voorkomen door eenvoudig elk jaar over te stappen.