Energie besparen levert je direct een flinke besparing op in de portemonnee. Hoe je slim en gemakkelijk energie kan besparen, leggen we je op deze pagina uit. Uiteindelijk hangt het van je eigen doorzettingsvermogen af hoeveel energie je kan besparen.

 

Vergelijk energieleveranciers

Het wordt nogal eens vergeten om bij de basis te beginnen, namelijk het kiezen van een goedkope energieleverancier. Zit je al enige tijd bij dezelfde aanbieder voor je energie? Dan loont het wellicht om over te stappen naar een nieuwe energieleverancier. De meeste energieleveranciers bieden een welkomstkorting aan. Je ontvangt daarmee energie tegen een laag energietarief voor tenminste het eerste jaar. Leveranciers van energie doen er alles aan om nieuwe klanten binnen te halen. Bestaande klanten worden nogal eens vergeten. Daarom is het onverstandig om langer dan een jaar bij dezelfde energieleverancier te blijven. Voor gas en elektra kan overstappen naar een nieuwe energieleverancier je zo enkele honderden euro’s op jaarbasis schelen.

 

Maak gebruik van je slimme meter

Sinds 2015 hebben de meeste huishoudens een slimme meter ontvangen. Energieleveranciers kunnen daarmee op afstand je energieverbruik inlezen. Maar zelf kan je met deze slimmer meter ook het een en ander. Zo kan je, door een speciale app te downloaden voor je smartphone of iPad, per apparaat inzien wat het energieverbruik is. Zodoende krijg je inzicht in je energieverbruik en kan je eventueel maatregelen nemen om dit energieverbruik terug te dringen. Kom je erachter dat bepaalde apparaten veel stroom verbruiken? Dan kan je overwegen om deze apparaten te laten vervangen of minder te gebruiken. Door inzicht te hebben in je energieverbruik ga je veel bewuster om met energie.

 

Oude apparatuur

De meeste oudere apparaten zijn niet zo energiezuinig. Overweeg om bijvoorbeeld je oude computer, televisie, koelkast of wasmachine te vervangen voor nieuwe exemplaren. Doe dit alleen als de apparaten in kwestie echt sterk verouderd zijn. Nieuwe apparatuur moet aan vele voorwaarden voldoen. Zo zijn de eisen op het gebied van energiezuinigheid flink aangescherpt. Koelkasten, diepvriezers, televisies, stofzuigers, computers… Allemaal beschikken ze tegenwoordig over een energielabel. Aan de hand daarvan kan je bepalen hoe energiezuinig zij zijn.

 

Overweeg om apparatuur niet meer te gebruiken

De snelste manier om meteen te besparen op je energieverbruik is door sommige apparaten gewoonweg niet meer te gebruiken. Airco’s, straalkachels, diepvriezers, vaatwassers, wasdrogers… Deze machines/apparaten zijn ware stroomvreters en in principe geheel overbodig. Je kan op jaarbasis zo enkele honderden euro’s besparen door de apparaten uit huis te doen.

 

Gasverbruik en douchen

Hoe lang sta jij dagelijks gemiddeld onder de douche? Een zuinig persoon douchet zich dagelijks maximaal 3 minuten. Sta je langer onder de douche? Dan kan je mogelijk veel geld besparen. Ook op water. Probeer je, voordat je onder de douche stapt, in te zepen en eventueel te scheren en doe dit niet tijdens de douchebeurt.

 

Zet je verwarming een standje lager

Hoe verwarm jij je woning? Wees je ervan bewust dat het verwarmen van je woning geld kost. De stelregel is dat iedere graad lager je een besparing van €50 per jaar oplevert. Houd je normaal gesproken de temperatuur in huis op 21 graden, dan kan je al €150 per jaar besparen op energieverbruik indien je deze een paar standen lager zet naar bijvoorbeeld 18 graden. Vind je dat te koud? Dan trek je toch gewoon een extra trui aan en een stel warme sokken?

 

Je woning isoleren en/of verbeteren

We kunnen een heel verhaal schrijven over energie besparen en het nemen van maatregelen om je woning energiezuiniger te maken. Dat doen we maar niet. Maar wel is het verstandig om eens te onderzoeken of het mogelijk is je woning beter te isoleren of verbeteringen aan te brengen, zodat je optimaal profiteert van zonne-energie (bijvoorbeeld door extra ramen aan te brengen op het zuiden). Informeer eens bij een energieadviseur wat de mogelijkheden zijn. Natuurlijk moeten eventuele verbeteringen in de toekomst wel terugverdiend worden.