Elektrisch autorijden is in Nederland in opkomst. Na een moeizame start rijden er inmiddels steeds meer auto’s op de weg die elektrisch aangedreven worden. In aanschaf zijn elektrische auto’s, ook wel hybride auto’s genoemd, nog steeds aan de prijzige kant. Maar eigenaren van deze wagens besparen echter daarentegen weer geld doordat elektriciteit veel goedkoper is dan bijvoorbeeld gas, benzine en diesel. Overigens worden de aanschafkosten voor elektrische auto’s verminderd dankzij regelingen vanuit de Rijksoverheid. Er hoeft bijvoorbeeld geen Bpm (aanschafbelasting) betaalt te worden indien consumenten besluiten een elektrische auto aan te schaffen. De Rijksoverheid stimuleert het elektrische rijden. Lees hieronder meer daarover.
De Rijksoverheid en elektrisch rijden
Zoals we al schreven, stimuleert De Rijksoverheid het elektrisch autorijden aangezien het veel schoner en zuiniger rijden is dan met bijvoorbeeld diesel of benzine. Vandaar dan ook dat automobilisten geen Bpm meer hoeven te betalen indien ze besluiten voor een elektrische auto te gaan. Elektrisch rijden stoot ook geen verontreinigde stoffen uit. Luchtverontreinigde stoffen zoals fijn stof worden door elektrisch te rijden vermindert.
Het milieu en elektrische auto’s
Auto’s die elektrisch rijden, stoten helemaal geen luchtverontreinigende stoffen uit. De luchtkwaliteit in Nederland wordt zodoende verbeterd indien meer mensen besluiten om elektrisch te gaan rijden. Met name voor mensen die langs wegen wonen of in een drukke stad, is dit een groot voordeel. Ook om die reden stimuleert onze Rijksoverheid elektrisch rijden. Enig punt van kritiek is nog wel de mate waarin stroom in Nederland wordt opgewekt. Nog maar zo’n 10% van de elektriciteit wordt namelijk opgewekt met duurzame energiebronnen zoals wind energie, water en zonlicht. Dit betekent dat elektrische auto’s dan wel geen schade stoffen uitstoten, toch is de stroom waarop zij rijden maar voor 10% duurzaam opgewekt en is in dat traject daarvoor wel degelijk schade toegebracht aan het milieu. Diesel is de meest vervuilende brandstof waarop auto’s rijden.
Diesel: Goedkoop maar slecht voor het milieu
Diesel heeft ondanks haar goedkopere imago t.o.v. van benzine alsnog een aardig prijskaartje. Olie wordt duur en steeds duurder. Verandering in de industrie is dan ook volop aan de gang. Mede door de enorme schaarste van stookolie en de verslechterde situatie van het milieu en vele economische omstandigheden, is het hoog tijd dat ook de diesel langzamerhand wordt vervangen. Nu het nog kan en de prijs voor diesel langzamerhand stijgt (o.a. door accijns). zullen meer mensen overwegen om over te stappen op benzineauto’s of elektrisch gaan rijden.
Groene elektriciteit
De energieproductie in Nederland draait voor een groot deel nog steeds op fossiele brandstoffen. Fossiele brandstoffen die worden gebruikt voor de stroomproductie, zijn o.a. steenkool, aardgas en olie. Vandaar dan ook dat elektrisch rijden niet perse groen rijden is. Het voordeel voor het milieu zal dan ook met grote sprongen voorwaarts gaan indien er op een duurzamere manier meer groene energie wordt opgewekt. Maar zo ver zijn we nog lang niet.
Nadelen van elektrische auto’s
Het voordeel van elektrisch rijden is natuurlijk dat je daarmee het milieu spaart en elektrisch tanken is vele malen goedkoper dan het tanken van andere vormen van brandstof. Nadelen zijn er echter ook. Het is daarom nodig dat elektrisch rijden wordt verbeterd. De motoren van elektrische auto’s hebben nog steeds een actieradius die onderdoet voor normale auto’s die rijden op brandstof. Daarnaast is de aanschafprijs veel te duur en zijn de auto’s daarom niet voor ‘Jan Modaal’ betaalbaar. Daarnaast is er nog maar weinig keuze tussen elektrische auto’s. Ook is het aantal oplaadpunten in Nederland nog zeer beperkt, waardoor het rijden van lange afstanden soms lastig is. Het elektrische rijden wordt door de Rijksoverheid daarom extra gestimuleerd. Zo hoeven elektrische bestuurders geen motorrijtuigenbelasting te betalen en worden zij vrijgesteld van fiscale bijtelling.