Op deze pagina gaan we in het algemeen in op het elektriciteitsverbruik. We leggen je uit hoe het verbruik precies tot stand komt en wat je zelf kan doen om het verbruik terug te dringen, dus te besparen op energie.

 

Elektriciteitsverbruik wordt normaliter in kilowattuur, dus kWh, uitgedrukt. Wat is het gemiddelde stroomverbruik? In Nederland is het gemiddelde verbruik van stroom op dit moment ongeveer 3.500 kWh op jaarbasis.

 

Het verbruik wijkt misschien wel af van jouw daadwerkelijke stroomverbruik. Elektriciteitsverbruik wordt door een aantal factoren bepaald. Onder andere door het aantal personen in huis, dus de grootte van het huishouden. Daarnaast speelt in belangrijke mate ook het verbruiksgedrag een rol. Want hoe ga jij om met energie? Ga je spaarzaam om met stroom of let je niet zozeer op je verbruik? In het laatste geval speelt ook het aantal apparaten in je woning een rol en in mindere mate de energiezuinigheid: Hoe oud zijn je apparaten? Allereerst gaan we iets dieper in op het aantal personen in je huis.

 

Verbruik van stroom en aantal personen

Zoals we al schreven, is het aantal personen in je huis bepalend voor je energieverbruik, medebepalend moeten we eigenlijk zeggen. Want meer personen in je huis gebruiken ook meer apparaten. Een huishouden met minder personen zal in zekere zin, daar mag je vanuit gaan, gemiddeld gezien minder energie verbruiken. Maar ook het soort apparaat is bepalend voor je energieverbruik. Dat leggen we je hieronder verder uit.

 

Het soort apparaat is medebepalend voor je elektriciteitsverbruik

Tegenwoordig liggen er in de winkel alleen nog maar energiezuinige apparaten. Veel apparatuur krijgt een energielabel opgeplakt. Aan de hand van die label kan je zien hoe zuinig een apparaat is. Apparatuur waarmee gekoeld of juist verwarmd kan worden zijn in facto de apparaten die de meeste energie verbruiken. Let ook op apparaten die altijd aanstaan, zoals computers, televisies en apparaten die op stand-by staan.