Veel energievergelijkers maken van een en dezelfde database gebruik. Dit is niet erg. Zoek je op het internet naar een onafhankelijke energievergelijker? Dan is de kans groot dat je vergelijkingssites vindt die allemaal dezelfde aanbod bieden en daarnaast lang niet altijd de goedkoopste energieleveranciers tonen. Omdat de resultaten worden beïnvloed door de energieleverancier. Wat zijn de kenmerken van een onafhankelijke energievergelijker? En bij welke energievergelijker krijg je eerlijke resultaten wanneer je een vergelijking doet? Daar gaan we op deze pagina verder op in.

 

Keurmerk voor onafhankelijke energievergelijkers

Voor energievergelijkers bestaat geen keurmerk. Dat maakt het voor consumenten vrij lastig om in te schatten hoe onafhankelijk een energievergelijker werkt. Gaat een vergelijker de mist in of biedt het oneerlijke informatie of resultaten, dan krijgt het wel te maken met de Autoriteit Consument & Markt. Wel kunnen consumenten enigszins natrekken of een vergelijkingssite te vertrouwen is of niet. Goede vergelijkingssites beschikken namelijk in elk geval over het keurmerk Thuiswinkel Waarborg. Maar dat zegt nog weinig over de eventuele afhankelijkheid van een dergelijke website. Het WUA is een onderzoeksbureau dat met name onderzoek doet in en naar de energiemarkt c.q. energiebranche. Je kan de resultaten van dit onderzoeksbureau online inzien.

 

Overstaploket.nl is een onafhankelijk vergelijker

Wij zijn een onafhankelijke energie vergelijker. Wij tonen de resultaten die voor jouw als consument het beste zijn. Energie leveranciers kunnen geen invloed uitoefenen op de resultaten. Mogelijk zijn er nog meer onafhankelijke energievergelijkers.

 

Waar op letten tijdens het vergelijken van energie?

Waar moet je vooral op letten als je besluit om energie te gaan vergelijken? Naar onze mening moeten onafhankelijke energievergelijkers aan meerdere voorwaarden voldoen. Voldoet een vergelijker niet aan deze voorwaarden, dan is een dergelijke energievergelijker naar onze mening ook niet betrouwbaar en onafhankelijk. De punten waaraan dergelijke websites moeten voldoen zijn naar onze mening de volgende:

 

  • De jaarprijzen die worden getoond zijn altijd inclusief alle kosten. Tot deze kosten kan je de belasting, het netbeheer en het vastrecht rekenen, plus natuurlijk het tarief dat je betaalt voor de geleverde energie!
  • De vergelijker toont eerlijke tarieven. Sluit je een contract af via een dergelijke vergelijker, dan komen deze tarieven altijd overeen met het tarief dat je per mail van de energieleverancier ontvangt.
  • Des te groter het aanbod van energieleveranciers op de website, des te betrouwbaarder de uitkomst en dus de vergelijker is. Besef dat in Nederland alleen al zo’n 30 tot 35 energieleveranciers actief zijn.
  • Via echte, onafhankelijke energievergelijkers kan je simpelweg door je postcode en huisnummer in te voeren, plus je geschatte energieverbruik per jaar, nagaan welke energiecontracten bij jou passen. Moet je direct al in het begin meer informatie invoeren, dan is zo’n vergelijker niet betrouwbaar. Dus: Meer dan je postcode, huisnummer en het geschatte energieverbruik moet je nooit doorgeven.
  • Via een onafhankelijke energievergelijker heb je altijd tot iedere detail (van het energiecontract) toegang.

 

Samengevat:

    1. Alle prijzen zijn inclusief alle bijkomende kosten
    2. Er staan zoveel mogelijk energieleveranciers in de database van de vergelijker
    3. Het tarief dat de energievergelijker je belooft, komt altijd overeen met de tarieven van de energieaanbieder
    4. Je hoeft alleen je huisnummer, postcode en het geschatte energieverbruik per jaar in te vullen, voor een 100% onafhankelijke vergelijking
    5. Details van je energiecontract kan je online bekijken