Ben je van plan om binnenkort van energieleverancier te wisselen? Wil je een lopend energiecontract opzeggen, dan zijn daar wel enkele regels aan verbonden. Het is ook verstandig om minimaal 6 weken van te voren een eventuele energieoverstap aan te vragen. Op deze pagina leggen we je alles uit over een lopend energiecontract en dat ook met betrekking tot het overstappen naar een andere leverancier. Ben je benieuwd of je een energiecontract hebt met een vaste looptijd? Je vindt de einddatum daarom op je allerlaatste rekening die je hebt ontvangen van je leverancier. Heb je geen energierekening bij de hand en weet je niet wanneer jij je contract kunt opzeggen? Je nieuwe leverancier kan dat nagaan door in de nationale database te kijken. Daarin staan alle energiecontracten genoteerd. Deze kan dan nagaan wanneer je contract bij je huidige aanbieder voor energie afloopt. Je weet dan direct of je een opzegboete moet betalen of niet. Moet je een opzegboete betalen, omdat je nog een lopend energiecontract hebt? Soms neemt een nieuwe energieleverancier deze van jou over en hoef je zodoende niets te betalen. Hieronder lees je wat je moet doen als de einddatum van een energiecontract verstreken is.
Einddatum van contract is verstreken, wat nu?
Indien de einddatum van een energiecontract overschreden is, dan zal de energieleverancier deze verlengen. Het contract wordt in dat geval automatisch omgezet naar een energiecontract met een onbepaalde looptijd. Dat betekent ook dat je tegen variabele tarieven energie ontvangt. Over het algemeen zijn dit soort contracten in de energiemarkt de duurste. Het is daarom dan ook belangrijk om altijd voor die tijd naar een andere leverancier over te stappen voor je energie. Hieronder lees je wat de meest ideale overstapmoment voor jou is.
Wanneer is de ideale overstapmoment?
Een goed moment om een energie overstap bij je nieuwe leverancier aan te vragen is ongeveer 6 weken voordat je energiecontract de einddatum heeft bereikt. Waarom 6 weken van te voren? Een energieoverstap duurt ongeveer 6 weken. Dit betekent dat indien je 6 weken van te voren een overstap aanvraagt, je nieuwe contract ongeveer op het juiste moment in gaat. Ook heb je een standaard opzegtermijn van 30 dagen bij je huidige energieleverancier. Sluit je een contract online af? Dan heb je 2 weken de tijd om de overstap eventueel nog ongedaan te maken. Vraag je 6 weken voordat je contract bij je huidige leverancier ten einde is, een overstap aan. Dan sluit je nieuwe contract naadloos aan op het oude contract. Je hoeft zelf je contract overigens niet op te zeggen. Dit regelt je nieuwe energieaanbieder voor jou.
Wat gebeurt er overigens indien jij minder dan 6 weken van tevoren een energieoverstap aanvraagt? Je nieuwe contract zal in dat geval dan niet naadloos aansluiten op het oude energiecontract. Je betaalt in deze periode waarschijnlijk bij je oude aanbieder variabele tarieven. Je kan natuurlijk ook je contract opzeggen voordat de einddatum is bereikt. Heb je een contract met een bepaalde looptijd en loopt deze bijvoorbeeld nog een jaar? Dan mag je deze altijd opzeggen maar mogelijk betaal je dan wel een opzegboete. In bepaalde gevallen betalen nieuwe leveranciers deze boete voor jou. Informeer daarvoor bij een aanbieder bij wie jij je nieuwe contract wilt onderbrengen. Dit wordt meestal ook op de website van de aanbieder duidelijk aangegeven. Lees de voorwaarden van je huidige aanbieder goed door, voordat je een contract ontbindt. Want vaak heb je alleen recht op de bonussen en eventuele kortingen, indien je een contract volledig uitzit. Het kan zijn dat je huidige aanbieder deze bonussen en eventuele kortingen terugeist indien je een contract niet geheel uitzit.