Wat is E-waste? Dit is een Engelse benaming voor elektronisch afval. Onder elektronisch afval verstaat men o.a. oude, elektronische toestellen of elektronisch apparatuur dat defect is.

 

Maar ook onverkochte toestellen bestempeld men als E-waste.

Dit afval wordt verwerkt en dat wordt voor overgrote deel in allerlei ontwikkelingslanden gedaan. Helaas veroorzaakt dat nogal eens zeer ernstige of problematische gezondheidsproblemen. Daarnaast is het zo dat ook verontreiniging ten gevolge van de verwerking ter plekke grote vormen aanneemt. De oorzaak daarvan is meestal een groot gebrek aan veiligheidsmaatregelen zoals het onvoldoende insluiten van stortplaatsen, waardoor er lekkage ontstaat en de grond verontreinigt wordt. Ook bij de verbranding van materiaal/afval wordt er onvoldoende rekening gehouden met de volksgezondheid en/of het milieu, waardoor er in dat laatste geval complete regio’s onbewoonbaar worden. E-waste is een groot probleem in ontwikkelingslanden. Daarom heeft de Conventie van Bazel dan ook als belangrijk doel gesteld om dit probleem op te lossen.

 

Recycling

Het is belangrijk dat hergebruik en ook recycling wordt toegepast. Daarnaast gepromoot men steeds vaker bepaalde alternatieven voor E-waste. Ook wil De Conventie van Bazel oudere elektronica onderverdelen in schroot,  ‘elektronisch afval’ en tenslotte ‘geschikt voor reparatie’. Het is alleen nog wel lastig om een goede onderverdeling te maken. Voor sommige mensen en bedrijven wordt E-waste het beste omschreven als  alle gebruikte elektronica, geschikt voor de consumentenmarkt (bijvoorbeeld wasmachines, smartphones/telefoons en pc’s). Het maakt daarbij niet uit of de elektronica geschonken is, verkocht is of door de vorige eigenaar afgestoten zijn.

 

Waar kan je elektronisch apparatuur inleveren?

Help het milieu ook een handje en lever elektronisch apparatuur in indien je dit niet meer gebruikt. Op Wecycle.nl kan je nagaan waar je deze apparatuur kan inleveren. Wil je weten welke apparatuur gerycled kan worden? We hebben voor jou een handige lijst samengesteld.

 

Welke apparatuur /elektronica recyclen?

Boormachines

Broodroosters

Discmans

Elektrisch muziekinstrumenten

Elektrische grasmaaimachines

Elektrische tandenborstels

Föhn

Friteuses

Ghettoblasters/boxen

Koffiezetapparaten

Laptops

Mixers

Mobiele telefoons

Naaimachines

Notebooks

Scheerapparaten

Spelcomputers

Stofzuigers

Strijkijzers

Ventilatoren

Walkmans

Waterkokers

 

Grote elektronische apparaten kan je altijd inleveren.