Groene stroom, ook wel gewoon duurzame stroom genoemd, is ‘normale’ stroom, maar het wordt wel op een totaal andere, vooral milieuvriendelijke wijze, opgewekt. Vandaag de dag gebeurt dat op allerlei manieren. Stroom wordt bijvoorbeeld met zonnecollectoren of windmolens opgewekt maar ook door waterkrachtcentrales. Men verbrandt biomassa, hout of gewoon afval, om stroom mee op te wekken. In de 21e eeuw is er heel wat verandert qua energieopwekking. Stroom wordt niet meer alleen opgewekt in kolencentrales of door middel van kernfusie. Groene stroom heeft als voordeel dat het op een veel milieuvriendelijker wijze opgewekt wordt.

Wat is duurzame energie nu echt?
Energiebedrijven zetten de milieuvriendelijke elektriciteit gewoon samen met normale elektriciteit op ’t elektriciteitsnet. Vervolgens gaat deze groen energie naar de consumenten of zakelijke gebruikers. Je merkt dus aan de elektriciteit zelf nooit hoe het opgewekt is. Deze groene stroom is daarom precies dezelfde elektriciteit als bijvoorbeeld de grijze stroom van je buren. Duurzame energie is de energie die niet met aardgas, steenkool of olie wordt opgewekt. Deze energiebronnen raken op en zijn dus niet onuitputtelijk. Duurzame energie is echter wel onuitputtelijk en zal dus nooit opraken. Daarnaast is deze energie schoon. Tegenwoordig haalt men groene stroom uit zonne-energie en windmolens. Toch zijn er veel meer manieren om duurzame energie op te wekken, bijvoorbeeld uit waterkracht, energieopslag, biomassa, aardwarmte en noem maar op.

 

Maar is groene stroom prijziger dan grijze stroom?

Het kan zijn dat het bij sommige energieleveranciers iets duurder is dan grijze elektriciteit. Andere leveranciers maken groene stroom daarentegen weer iets goedkoper. Nog steeds is het duurder om deze schone energie op te wekken. Er moeten heel wat investeringen gedaan worden voordat de investering uitkan. De Nederlandse overheid subsidieert duurzame energie echter, waardoor het produceren van groene stroom steeds lucratiever wordt voor bedrijven. Daarnaast houden ze de prijzen op een laag niveau, omdat ze hun klanten willen vasthouden.