In de eerste plaats: Wat is een zonnecollector nou eigenlijk? Zonnecollectoren zijn een van de belangrijkere onderdelen van je zonneboiler. Helaas wordt door veel mensen nog steeds een zonnecollector verward met zonnepanelen. Waarschijnlijk vanwege het uiterlijk: Zonnepanelen en zonnecollectoren lijken namelijk veel op elkaar. Een zonnecollector en de zonnepaneel maken allebei gebruik van de zon, of te wel van zonne-energie. Toch is het zo dat de werking van beiden enorm verschillend zijn. Een zonnecollector bevestigd men op het dak van een woning. Deze vangt vervolgens de zonnewarmte op in een speciaal systeem. Dit noemen we een buizensysteem. De warmte verwarmt op zijn beurt weer het leidingwater. Daarmee kan je warm water leveren aan je huishouden. Je kan je woning verwarmen met dit leidingwater, ermee douchen en meer. Er zijn grofweg genomen 2 soorten collectoren namelijk een vlakke plaat collector en een vacuümbuis collector.

 

Waaruit bestaat een zonnecollector?

Natuurlijk bestaat een totaalpakket allereerst uit de zonnecollector zelf maar daarnaast bestaat de zonneboiler uit een voorraadvat en is een naverwarmer nodig. Om optimaal te kunnen profiteren van je zonnecollector, heb je een totale zonneboilersysteem nodig.

Wat betreft de prijzen van zonnecollectoren: Deze verschillen altijd per type/soort collector. Informeer eventueel bij een deskundige op dat gebied over de soorten collectoren en de bijbehorende prijzen. Let op: Vaak wordt niet altijd de installatie in de prijs meegerekend. Deze kosten komen er dus nog bij op. Daarnaast zijn er altijd periodieke kosten voor de onderhoud. Tenslotte raden we je aan om meerdere offertes op te vragen bij verschillende leveranciers van zonnecollectoren. Het is altijd mogelijk om te onderhandelen over de prijs, ook al lijkt dat in eerste opzicht niet mogelijk.

 

De onderhoudskosten

Kijk niet alleen naar de prijs die je voor een zonnecollector betaald. Het is namelijk ook verstandig om een goed beeld te krijgen van de totale kosten. Neem dus de onderhoudskosten mee in je berekening. Zonnecollectoren hebben in principe geen speciaal onderhoud nodig. Deze apparaten zijn, dankzij dat ze onderhoudsarm zijn, vrij goedkoop in gebruik. We raden je echter wel aan om je collector en het gehele zonnesysteem in elk geval iedere 5 jaar te laten controleren. Het e.e.a. kan namelijk vervuild raken. Het is natuurlijk mogelijk om de collector zelf schoon te maken maar je kan dit ook uitbesteden. Laat je tevens uitgebreid adviseren en informeren over wat je zelf kan doen m.b.t. onderhoud.