Met regelmaat stellen consumenten de vraag wat een slimme meter precies betekent en wat men ermee kan doen. Slimme meters geven allereerst consumenten en bedrijven een heel goed inzicht in het energieverbruik. Zo wordt onder andere de verbruikstand van stroom iedere 15 minuten weergegeven. En het gasverbruik bij deze meters ieder uur. Deze meterstanden worden overigens ook automatisch naar je netbeheerder doorgestuurd. Deze kan op zijn beurt de standen weer doorseinen aan je eigen energieleverancier. Op die wijze kan bijvoorbeeld de jaarnota heel eenvoudig, accuraat en vooral snel worden opgemaakt. En wat moet jij daarvoor doen? Niets! Je hoeft met de slimme meter nooit meer handmatig alle meterstanden door te geven. Het spreekt voor zich dat slimme meters je veel voordelen bieden. Zo is het ook altijd duidelijk wat de vastgestelde meterstanden zijn. Daarover is nooit enige onduidelijkheid meer. Misschien heb je bijvoorbeeld in het verleden wel eens per ongeluk de verkeerde gegevens doorgeven. Of je netbeheerder of leverancier van energie heeft de gegevens onjuist ingevoerd. Vanaf nu kan er met de komst van de slimme meter op dat gebied nooit meer iets fout lopen.

 

 

Slimme meter aanvragen

Sinds 2015 worden voor alle Nederlandse huishoudens de slimmer meter geinstalleerd. Is dat bij jou nog niet het geval? Heb jij nog geen slimme meter ontvangen terwijl je deze graag wilt? Je kan de slimme meter gewoon bij je eigen leverancier aanvragen. Heb je eerder de slimme meter geweigerd maar kom je daar op terug? Dan betaal je meestal zelf een vergoeding daarvoor.

 

Besparen op energie met de slimme meter!

Deze meters bieden je ook hulp bij energiebesparing. Zo kan een slimme meter je helpen met het verlagen van je energieverbruik. Combineer je deze meter met bijvoorbeeld de slimme thermostaat? Dan kan je de apparaten op zo’n wijze instellen dat bijvoorbeeld je verwarming automatisch wordt geactiveerd indien er beweging wordt gesignaleerd. Andersom kan je deze apparaten zo instellen dat de verwarming een standje lager gaat indien er niemand in je woning is. Op die wijze kan je energie besparen, vooral als je normaal gesproken vergeet om de verwarming uit te zetten als je weggaat. Het is mogelijk om op afstand de slimme thermostaat te regelen. Je kunt dit doen door een app te downloaden op je telefoon.

 

Informatie over de slimme meter en privacy

Energieleveranciers hebben dankzij de opkomst van slimme meters inzicht in je energieverbruik op ieder moment van de dag. Sommige consumenten zijn daarom ook bang dat hun privacy in het geding is. Er werd enige tijd geleden daarover dan ook veel ophef gemaakt. De wet beschermd de consument echter. Zo zijn de regels aangepast door de overheid, waardoor het niet meer mogelijk is om de energieverbruik van bijvoorbeeld je buurman in te zien via speciale apps. Wil je geen slimme meter ontvangen? Je bent niet verplicht om een slimme meter te gebruiken. Geef dit dan wel door aan je netbeheerder.