Overstappen energie
Als je wilt overstappen energie, dan moet je met een aantal zaken rekening houden. Een daarvan is de opzegtermijn en eventueel de opzegvergoeding. Hieronder gaan we daar verder op in, evenals dat we andere belangrijke zaken aan de orde stellen.
De opzegtermijn en eventuele opzegvergoeding
Controleer altijd, voordat je overstapt, of je bij je energieleverancier een lopend energiecontract hebt of dat je contractvrij bent. Je energieleverancier mag een opzegvergoeding vragen indien je contract nog niet verlopen is.
Vergunningen en meterstanden
Belangrijk is ook om de vergunning van je energieleverancier te controleren. Want leveranciers die elektriciteit en gas leveren aan consumenten, zijn verplicht om daarvoor een vergunning bij de overheid aan te vragen. Heeft een tussenleverancier geen leveringsvergunning, dan is het verstandig om niet over te stappen naar de betreffende energieleverancier. Over meterstanden doorgeven valt ook nog voldoende te zeggen. Want
bij het overstappen energie is het raadzaam om zelf je meterstanden aan je oude energieleverancier door te geven. De leverancier zal dit dan verwerken in de eindafrekening. Je nieuwe leverancier kan op basis van deze standen een schatting maken van je energieverbruik en zal, in overleg met jou, een voorschotbedrag vaststellen.
Rekening houden met plichten en rechten
De rechten en ook de plichten als koper zijn belangrijk om te weten. Welke rechten en plichten heb jij? Het hangt ervan af op welke manier je een energiecontract met de leverancier aangaat wat de rechten en de plichten voor jou als koper/klant zijn. Alle rechten en plichten kan je o.a. nalezen op de website van de Colportagewet en op de website van de ACM.
Welkomstkorting
Indien je overstapt naar een andere leverancier voor je energie, kan je mogelijk veel geld besparen. Veel energieleveranciers bieden namelijk een overstapkorting aan, ook wel een welkomstkorting geheten. Energieleveranciers doen er alles aan om nieuwe klanten te werven. Door over te stappen kan je soms tot wel honderden euro’s op jaarbasis besparen. Overigens ga je er als nieuwe klant alleen op vooruit indien je jaarlijks overstapt. Een welkomstkorting wordt namelijk vrijwel altijd in de jaren daaropvolgend weer door jou als klant terugbetaald indien je een contract afsluit voor meerdere jaren. Let er dus op dat je alleen een 1-jarig energiecontract afsluit om van een welkomstkorting te kunnen profiteren.
Eindafrekening bij overstappen energie
Indien je overstapt naar een andere energieleverancier, ontvang je binnen 15 dagen nadat de datum voor overstap bekend is, de eindafrekening.
Uiteraard is het afhankelijk van de energieverbruik of je geld bij moet betalen of juist ontvangt van de leverancier. Deze eindafrekening ontvang je indien je naar een andere leverancier overstapt maar ook als je verhuisd. Hoeveel energie je verbruikt hebt kan je in deze eindafrekening nalezen. Je nieuwe leverancier vraagt bij de netbeheerder je vorige meterstanden aan. Je oude energiebedrijf heeft deze gegevens binnen 15 werkdagen moeten doorgeven aan de netbeheerder. Let erop dat je zelf de meterstanden ook tijdig doorgeeft en vergelijk deze met de meterstanden die de nieuwe leverancier heeft ontvangen van de netbeheerder.
Kost overstappen energie geld?
In principe kost overstappen naar een andere leverancier jou geen geld. Een switch van energieleverancier kost je mogelijk wel geld indien je nog een lopend contract hebt. Je oude leverancier kan dan een opzegvergoeding bij jou in rekening brengen. Sommige energieleveranciers vergoeden deze opzegvergoeding voor jou, zodat je alsnog gratis kan overstappen.
Meer over het overstappen van energie:
- Hoe werkt overstappen van energie?
- Hoe lang duurt overstappen?
- Kost overstappen naar een andere leverancier geld?
- Hoe vaak kan jij overstappen?
- Hoe het zit met overstappen met stadsverwarming
- Hoe zit het met de wettelijke bedenktijd?
- Overstappen met twee energiecontracten
- Kun je afzien van koop aan de deur?
- Afzien van een telefonische aankoop, kan dat?
- Tijdelijk energiecontract