Energie besparen
De maandelijkse energie nota is toch wel één van de grootste uitgaven van het maandelijks budget.  Waarom niet besparen op de energie nota? Besparen op energie is mogelijk en ook nog eens vrij eenvoudig. Naast dat het financieel wat oplevert voor jezelf, lever je ook een kleine bijdrage aan het klimaat. Wie wil dat nou niet?
Besparen op energie kan je al snel enkele honderden euro’s per jaar opleveren. Op deze pagina hebben we een aantal energie bespaar tips gezet, om je een handje op weg te helpen. Daarnaast kunnen we je helpen met het energie vergelijken van verschillende energieleveranciers.


 

“Natuurlijk kun je ook overstappen van energie leverancier! Hiermee kun je per jaar enkele honderden euro’s besparen.
Maar gebruik van onze energievergelijker en overstapservice”

 


 

Besparen op elektriciteit

 1. Verlichting: vervang al je gloeilampen en bespaarlampen voor ledlampen. Hiermee bespaar je enkel tientjes per jaar. Je hoeft niet bang te zijn dat led lampen de sfeer in huis verpesten. Tegenwoordig kunnen led lampen dezelfde sfeerverlichting geven als een gloeilamp.
 2. Wassen van kleding: was je kleding op lagere temperaturen en was niet met hele volle trommels of lege trommels. Probeer het wassen uittestellen, door minder vuile kleding een keer te luchten. Besparing is al snel twee tientjes per jaar.
 3. Gebruik stand-by killers of zet apparaten niet meer in de stand-by stand. Als een apparaat in stand-by staat gebruikt het apparaat energie. Dit levert al snel een besparing op van 50 euro per jaar.
 4. De televisie: een grote energie gebruiker is de oude televisie. Vervang deze voor een led tv. Dit levert al gauw een energie besparing op van 50 euro per jaar.
 5. De vriezer ontdooien: Een vriezer met een ijslaag gebruikt meer energie. Het is dus verstandig om een aantal keer per jaar de vriezer te ontdooien. Een besparing van een tientje per jaar.
 6. Gebruik een sensor lamp: Door bijvoorbeeld een sensor te gebruiken bij buitenverlichting, staat de buitenverlichting niet de gehele avond en nacht aan. De sensor reageert op het moment dat iemand de lamp passeert.
 7. Vervang oude apparaten: oude apparaten verbruiken veel energie. Al functioneren ze nog zo goed. Bijvoorbeeld de wasdroger verbruikt enorm veel energie in verhouding met de nieuwe generatie.
 8. Zet de computer uit na gebruik. Een computer die stand-by staat verbruikt energie. Scheelt als snel 10 euro per jaar.

 

Besparen op gas

 1. Plaats tocht strips op deuren en raamkozijnen. Kieren zorgen voor warmte verlies. De warmte lekt via een kier naar buiten. Deze kleine aanpassing binnen huis, levert al snel 50 euro per jaar op.
 2. Gebruik een waterbesparende douche kop en/of kraan: een waterbesparende douche kop, gebruikt meer water, maar geeft wel het benodigde te gebruiken water. Je bespaart hiermee gas dat het water verwarmt en je bespaart water. Deze aanpassing levert al snel 40 euro per jaar op.
 3. Zet de thermostaat een graadje lager: je merkt weinig door de thermostaat een graad lager te zetten. Hiermee bespaar je ongeveer 50 euro per jaar.
 4. Zet de verwarming een uur voor slapen gaan uit: de warmte blijft nog een uur hangen in de woonkamer, dus het is niet nodig om de verwarming voor slapen gaan aan te houden.
 5. Vervang de cv ketel en neem een service contract: om gelijk veel op gas te besparen, kun je het beste een 15 jaar oude cv ketel vervangen. Een nieuwe cv ketel is zuiniger in gebruik van gas en je bespaard al snel 170 euro per jaar.
  Onderhoudt goed je CV ketel. Dit voorkomt dat de CV ketel in de loop der jaren meer energie gaat gebruiken.
 6. Gebruik vloerisolatie: via de vloer verlies je veel warmte. Vloerisolatie zorgt ervoor dat je meer warmte vasthoudt. Besparing: 150 euro per jaar.
 7. Maak gebruik van dubbel glas: dubbel glas houdt warmte beter vast. Besparing 190 euro per jaar.
 8. Dakisolatie zorg ervoor dat het huis meer warmte vasthoudt en niet verliest. Dakisolatie levert een flinke besparing op van 400 euro per jaar.
 9. Muurisolatie: net als dak isolatie levert muurisolatie ook een besparing van energie en geld op namelijk 300 euro per jaar.