Energie opwekken uit zonneschoorstenen, hoe werkt dat? Airco’s en mechanische ventilatie in woningen en bedrijven kunnen tijdens warme zomerdagen voor de nodige verkoeling zorgen. Het is een goede methode maar het kost je al gauw handen met geld. Airco’s en mechanische ventilatie zijn ware elektriciteitsvreters. Om stroom op te wekken worden meestal vervuilende, fossiele brandstoffen gebruikt. De zonneschoorsteen kan uitkomst bieden!
Met deze schoorstenen kan men woningen ventileren of verwarmen zonder dat hierbij stroom bij te pas komt. Daarvoor wordt zogenoemde ‘passieve zonneverwarming’ gebruikt. Met zonneschoorstenen kan men op een natuurlijke wijze dus ventilatie toepassen en ook klimaatregeling in woningen of bedrijven. Deze systemen zijn niet afhankelijk van energie, stroom. Doordat het geen stroom verbruikt bespaar je in de kosten én lever je een belangrijke bijdrage aan het milieu. Je woning of bedrijf wordt altijd voorzien van verse lucht en koelt ruimtes op zomerse, warme dagen wanneer de zon schijnt.
Een andere benaming voor zonneschoorstenen is: Zonnetoren.
De techniek
De zonneschoorsteen is in feite gewoon een zonnecollector. Hij is gemaakt uit een buis die is zwartgemaakt. Dit kan een buis zijn van PVC maar ook van staal. Om de buis heen wordt een mantel gewikkeld, op enkele centimeters afstand van de zwartgemaakte buis. Dit mantel moet UV- bestendig zijn en wordt ook wel een transparante pleximantel genoemd. Men maakt de ruimte die ontstaat tussen de buis en dit mantel dicht met een plaatje. In feite wordt van die ruimte een kleine serre gemaakt. Lucht wordt zodoende in deze buis opgewarmd zodra de zon schijnt. Zoals je misschien weet stijgt warme lucht altijd. Door stijgende lucht ontstaat er een onderdruk in deze zwarte buis en uiteindelijk in je woning of bedrijf. Van buitenaf wordt er automatisch verse lucht weer aangezogen. ’s Zomers wordt er koelere lucht van buiten aangezogen en in de winter andersom, warmere lucht. Met bepaalde systemen is het mogelijk om kouder lucht ook nog eens na te verwarmen.
Het hangt van meerdere factoren af hoe efficiënt deze schoorstenen zijn. Zo is het materiaal waarvan collectoren worden gemaakt van invloed op de percentage van de zogenoemde ‘invallende stralingswarmte’ die moet worden doorgelaten. Materiaal moet vooral over voldoende warmte-isolerende eigenschappen beschikken. De warmte mag namelijk niet ontsnappen. De luchtstroom moet daarnaast ongehinderd worden, zodat een goede luchtstroom behouden blijft.