Energie opwekken uit zeewier

eigen risico zorgverzekering
Verplicht en Vrijwillig eigen Risico zorgverzekering 2016
25 december 2015
buurt energie
Buurt energie | energie opwekken uit buurtenergie
31 december 2015
eigen risico zorgverzekering
Verplicht en Vrijwillig eigen Risico zorgverzekering 2016
25 december 2015
buurt energie
Buurt energie | energie opwekken uit buurtenergie
31 december 2015
Toon alles

Energie opwekken uit zeewier

zeewier

Energie halen uit zeewier is een van de nieuwe manieren van duurzame energieopwekking in de toekomst. Onderzoekers van het ECN hebben dit geconcludeerd. Als we hen mogen geloven dan zullen we op termijn uit zeewier evenveel energie kunnen halen als dat we op dit moment kunnen halen uit windmolens. Zeewier wordt op dit moment al met behulp van de nieuwste technieken geoogst uit zee.

 

Van zeewier wordt biobrandstof gemaakt

In Nederland wordt steeds vaker energie uit biobrandstof gehaald. Denk aan groen afval dat wordt vergist, waardoor er methaangas vrijkomt. Datzelfde geldt voor afvalwater vanuit ons riool. Zeewier is van dat alles eigenlijk de beste grondstof dat kan dienen als biobrandstof. Voor de productie daarvan is verder niets nodig. De oceanen doen al het werk voor ons. Onderzoeken tonen ook aan dat uit zeewier veel meer bio-ethanol wordt gehaald dan uit gewassen die op land groeien zoals maïs maar ook suikerriet.

 

Zeewierkweek levert meer op dan alle windmolens

In Nederland staan inmiddels windmolens op land en in zee. Deze wekken gezamenlijk ongeveer 350 petajoule aan energie op. Technieken maken het echter nu al mogelijk om in de toekomst evenveel energie opwekken uit zeewier kweek! Daarvoor hoeven we slechts tien procent van onze Noordzee te gebruiken voor de kweek van zeewier. In de toekomst zullen we dan ook enorme zeewierboerderijen zien in zee. Het ECN heeft daarvoor al een proefveld ontwikkelt. Deze nieuwe zeewierboerderij is door meerdere bedrijven ontwikkelt. Op speciale matten kunnen de zeewierplantjes zich gemakkelijk hechten en zich voortplanten. Daardoor is teelt op enorme oppervlakten onder water mogelijk. Oudere, minder rendabele technieken worden daardoor overbodig.

 

Vissen naar zeewier

Dankzij deze nieuwe ontwikkelingen is het mogelijk om op enorme schaal zeewier te kweken. De matten waarop het zeewier groeit moeten op een diepte van tenminste 1 meter liggen. Door vissersboten worden ze aan land gehaald.

 

Bio-ethanol en vergisting

Net zoals men het proces van vergisting toepast om bio-ethanol uit o.a. mais te halen, kan uit zeewier ook bio-ethanol worden geproduceerd met behulp van micro-organismen. Enzymen worden gebruikt om de suikers in zeewier in alcohol om te zetten.