Energie opwekken uit waterstof

buurt energie
Buurt energie | energie opwekken uit buurtenergie
31 december 2015
bio energie
Bio-energie
4 januari 2016
buurt energie
Buurt energie | energie opwekken uit buurtenergie
31 december 2015
bio energie
Bio-energie
4 januari 2016
Toon alles

Energie opwekken uit waterstof

Stel, we zouden op onze aarde zoveel waterstof kunnen winnen, dan zou er nooit meer een energieprobleem ontstaan. Het is een sprookjesachtige gedachte, want ook energie winnen uit waterstof is alleen mogelijk wanneer er andere energie wordt gebruikt voor de productie hiervan .

 

Waterstofgas

Waterstofgas kan op diverse manieren worden geproduceerd. Bijvoorbeeld met kolen of gas. Enig nadeel is dat bij deze manier van produceren veel schadelijke stoffen vrijkomen waaronder CO2. De meeste waterstof wordt gehaald uit fossiele brandstoffen. Dat deel is dus bij lange na niet duurzaam.

De opslag van waterstofgas is een zeer ingewikkeld proces, waarbij het gas onder enorm hoge druk moet worden opgeslagen. Dit maakt tanken lastig en nog steeds erg onveilig. Het grootste punt van zorg is dus het samenbinden van waterstofgas. Op dit moment is men al lang bezig met het ontwikkelen van groen waterstofgas.

 

De toekomst van waterstofauto’s

Vandaag de dag kunnen auto’s al op waterstof rijden. Sterker nog, er zijn al diverse bussen in Nederland die op water rijden. Ook in de auto industrie werken ze hard aan deze nieuwe vorm van autorijden. Zo zijn er al prototypen beschikbaar die uitvoerig worden getest.

 

Waterstofauto’s zijn auto’s  die dus niet rijden op fossiele brandstoffen maar op waterstof. Water zorgt in dit geval voor de brandstof voor de motor. In bepaalde gevallen kan, bij brandstofcelauto’s, zuurstof in een brandstofcel omgezet in waterstof dat uit de lucht wordt gehaald. Deze auto’s beschikken niet over een traditionele brandstofmotor maar over een elektromotor. Het is een schone manier van autorijden, aangezien er alleen waterdamp vrijkomt.

 

Brandstofcellen voor thuis

Misschien dat in de toekomst waterstof ook in huishoudens voor energie kan zorgen. Zo is een Japans bedrijf al ver met de ontwikkeling van brandstofcelen voor thuisgebruik. Deze moet consumenten van stroom en warm water kunnen voorzien. Brandstofcellen zijn uitermate geschikt om stroom en ook warmte op te wekken. Het behoort wellicht straks tot de meest duurzame energiebronnen. Nodig is een energiegenerator met daarin waterstof dat als brandstof dient. De generator moet buiten worden geplaatst. De installatie moet aangesloten worden op elektriciteit, gas- en waterleidingen.