Er zijn tegenwoordig nogal wat verschillende manieren om duurzame energie op te wekken. Eén daarvan is uit het riool. Op deze pagina leggen we je uit hoe de energie precies opgewekt kan worden uit rioolwater.
Het klinkt niet zo fris, energie opwekken uit afvalwater in het riool. Het is echter wel een hele goede mogelijkheid om in de toekomst huizen te voorzien van warmte. We noemen deze techniek ook wel de Hydrea Thermpipe. Met deze techniek willen diverse bouwbedrijven energie opwekken uit het riool. We noemen deze nieuwe technologie ook wel riothermie.
Hoe het werkt
Aan de binnenzijde van rioolbuizen moeten in de toekomst warmtewisselaars worden geplaatst. Deze warmtewisselaars ontrekken de warmte uit het afvalwater dat door de rioleringsbuizen stroomt. Als deze technieken zijn doorontwikkelt, kan het honderdduizenden huishoudens voorzien van duurzame energie in de vorm van warmte. Bedenk je dat rioolwater ongeveer een temperatuur heeft van 18 graden Celcius. Dit warme water stroomt ondergronds verder en er wordt niets mee gedaan. Zonde vinden de bedenkers van de Hydrea Thermpipe. Want dagelijks gebruiken huishoudens veel energie voor het opwarmen van water en we doen
daar nog niets mee.
Besparing van 30%
Huishoudens kunnen met deze methode zo’n 30% van de jaarlijkse energie besparen. Een rioleringsbuis met een lengte van 100 meter zou ongeveer 80 woningen kunnen verwarmen! Naast de mogelijkheid om warm afvalwater te gebruiken om woningen te voorzien van warmte, is het ook mogelijk om energie op te wekken uit rioolslib. Sterker nog, dat gebeurt al op dit moment en het proces is al sinds 2010 aan de gang.
Rioolslib leent zich meer dan uitstekend om energie mee op te wekken. Waterschappen zijn al bezig met het rendabel maken van energie winnen uit rioolslib. Rioolslib moet worden vergist, zodat er methaangas vrijkomt. Dit gas drijft dynamo’s aan en die wekken op hun beurt weer elektriciteit op. Zo winnen bepaalde waterschappen nu al energie op uit afvalwater. In de toekomst moet de technologie verbeterd worden, zodat er een nog hoger percentage energie opgewekt kan worden uit slib afkomstig van rioolwater. In 2010 wekte rioolwaterzuiveringsinstallatie Apeldoorn van Waterschap Vallei en Veluwe al stroom op door zuiveringsslib en bacteriemassa te vergisten.
Microsoft experimenteerde al in 2012
Dat het idee niet helemaal nieuw is onderstreept Microsoft. Want dit Amerikaanse bedrijf Microsoft investeerde enkele jaren geleden ook al (in 2012) vele miljoenen dollars in een nieuw project, waarmee men biogas wilde opwekken voor alle nobiele datacenters. Ook dit biogas moest uit slib van rioolwater worden opgewekt.