Energie opwekken met vliegers

Overstappen naar een andere energieleverancier
16 december 2015
zorgverzekeringen
De zorgverzekering kiezen voor 2016
21 december 2015
Overstappen naar een andere energieleverancier
16 december 2015
zorgverzekeringen
De zorgverzekering kiezen voor 2016
21 december 2015
Toon alles

Energie opwekken met vliegers

vliegeren

Energie opwekken met vliegers, een bijzonder idee maar het lijkt nog echt te werken ook. Sterker nog, het idee wordt al op grote schaal uitgewerkt en getest. Hoe lang zal het nog duren voordat ‘energievliegers’ de plek van windmolens innemen? Lees met ons mee en verbaas je over het feit hoeveel schone energie je kunt opwekken met vliegers.

 

Wubbo Ockels, astronaut tussen hemel en aarde

Wubbo Ockels zal vast vaak vanuit de ISS op aarde hebben neergekeken. Misschien is toen wel het idee ontstaan om wind op te wekken met vliegers. Wie zal het zeggen. Professor Wubbo Ockels heeft in elk geval in samenwerking met de TU Delft een wel heel speciale vlieger ontwikkelt. Deze wekt stroom op uit wind en die stroom wordt op zeer grote hoogte opgewekt. Dit zijn geen doorsnee vliegers meer maar heuse kites. Ze hebben ook wel de naam ‘Kite Power’ gekregen. Dit soort kites kan op hoogtes van 900 meter boven de aarde vliegen. Met een stevige kabel worden ze verbonden aan de grond. Om de zoveel minuten wordt de kite een eind naar beneden getrokken en zet deze een trommel plus generator in beweging. Op die wijze wordt er stroom opgewekt. De trekkracht van de wind op grote hoogte levert de energie.

 

Onderwatervliegers

Er is meer dan voldoende te schrijven aan energie opwekken met behulp van Kite Powers. Wellicht in een ander artikel daarover later meer! Maar nu ook even aandacht voor een ander speciale uitvinding: De onderwatervlieger. Dit idee is afkomstig van het Zweedse bedrijf Minesto. Dit bedrijf bouwt vliegers die onder water schone energie kunnen opwekken. De energie wordt gehaald uit de eb en vloed, uit de getijden dus en in principe kan je spreken in dit geval van getijdenstroom. De verwachting is dat dit idee de markt spoedig zal bereiken. Met name de vele financieringen van investeerders maakt de kans van slagen groot. Het bedrijf ontwierp een prototype vlieger die min of meer in het water zweeft en meedrijft op de getijdenstroming. Deze is met een kabel aangesloten op een onderwaterwindturbine en zodoende wordt de stroom op een duurzame wijze opgewekt.