Het is net onkruid dat maar blijft terug komen; verkopers van energiecontracten aan de deur. Verkoop van diensten aan de deur is een fenomeen van alle jaren. Deze vorm van, vaak agressieve, verkoop wordt collectief niet op prijs gesteld. De colporteurs (colportage), zoals de verkopers aan de deur heten, komen namelijk altijd onverwacht en beginnen met hun snelle verkooppraatje zodra je de voordeur opent. Voor je het weet zit je een half uur later suf aan de keukentafel met een door jouw ondertekend nieuw energiecontract. Terwijl je eigenlijk best goed zat bij je oude leverancier.
Colportage is simpelweg diensten verkopen bij mensen aan huis. Deze manier van verkopen is aan strenge regels gebonden maar daar houden de verkopers aan de deur zich niet altijd netjes aan. Hun doel is immers om zo veel mogelijk nieuwe energiecontracten mee terug naar kantoor te nemen, met handtekening uiteraard. Voor elk ondertekend nieuw energiecontract krijgen de verkopers een bonus en daarom worden sluwe verkooppraatjes ingestudeerd om jou over de streep te trekken en aan de deur je handtekening te laten zetten.
Een veel gehoorde klacht is dat mensen zich overrompeld voelen. Zo worden door de verkopers aan de deur energieprijzen genoemd die op de uiteindelijke rekening heel anders blijken uit te pakken. De verkoper heeft dan verborgen kosten zoals, het vastrecht dat je betaalt voor het transport van de energie, verzwegen. Of hij is “vergeten” de netwerkkosten te vermelden waarmee je maandelijkse voorschotbedrag hoger uitkomt dan je had verwacht. Allemaal vervelende dingen die niet correct zijn en opzettelijk zijn achter gehouden om jouw handtekening te kunnen krijgen.
Maar ook als je wel bewust bent ingaan op het aantrekkelijke aanbod aan de deur maar je later bedenkt dat je er toch vanaf wilt kan je voor verrassingen komen te staan. Volgens de Colportagewet moet in het contract onder meer staan dat je 14 dagen bedenktijd hebt. Staat dat er niet in, wat helaas nog voorkomt, dan heeft het contract geen waarde. Maar dat moet je dan wel weten anders denk je dat je aan het contract vastzit. Overigens is het zo dat als de 14 dagen bedenktijd niet in het contract wordt genoemd, je dan 12 maanden bedenktijd hebt en er in die periode dus wel vanaf kan zonder enige opgaaf van reden.
Bonus wordt door jou betaalt
Er zijn tal van regels waar de verkoper, die in opdracht van het energiebedrijf bij jou aan de deur komt, aan moet voldoen. Hij mag je niet misleiden, wat aan de lopende band helaas wel gebeurt. Hij mag je niet iets proberen te verkopen als hij weet dat je dit niet kan betalen. Dit laatste kan je gebruiken om de verkoper af te wimpelen. Als hij claimt dat zijn aanbieding voordeliger is dan wat je betaalt bij je huidige energieleverancier dan is de kans erg groot dat hij niet de waarheid spreekt want zijn bonus komt uit verkoop aan de deur en dat geld moet ergens vandaan komen.
Ben je nieuwsgierig geworden of jij een betere energiedeal kan halen bij een energiemaatschappij. Kom dan bij ons energie vergelijken, overstaploket.nl vergelijkt bijna alle energiemaatschappijen.