wind energie
Je eigen windturbine | energie opwekken met wind turbine
12 januari 2016
play kpn
Play van KPN | tv kijken via KPN
18 januari 2016
wind energie
Je eigen windturbine | energie opwekken met wind turbine
12 januari 2016
play kpn
Play van KPN | tv kijken via KPN
18 januari 2016
Toon alles

Dubbele zorgpremie betalen in januari

geld besparen

Jaarlijks stappen honderdduizenden mensen over naar een andere zorgverzekering of zorgverzekeraar. Ook tijdens de overgang van 2015 naar 2016 hebben weer veel Nederlanders hun oude zorgverzekering ingeruild voor een nieuwe: 1.2 miljoen maar liefst (bron: Independer). Dit is hoger dan in december het jaar daarvoor. Toen stapten namelijk 1.1 miljoen mensen over. Degenen die hun oude zorgverzekering hebben stopgezet, hebben nog tot 1 februari 2016 de tijd om een nieuwe verzekering af te sluiten. In de meeste gevallen komt het voor dat mensen die zijn veranderd van zorgverzekeraar een dubbele zorgpremie in januari moeten betalen. Daarover hieronder meer informatie.

 

Dubbele zorgpremie in januari moeten betalen, wat nu?

Bij veel mensen die zijn overgestapt van zorgverzekeraar, wordt de zorgpremie in januari dubbel afgeschreven van de rekening. De opzegging bij je vorige verzekeraar is in dat geval waarschijnlijk nog niet goed of volledig doorgevoerd. Net zoals je nieuwe verzekeraar int dus ook je vorige zorgverzekeraar gewoon de premie voor januari 2016. Maar je hoeft je geen zorgen te maken. Want het teveel aan premie dat je hebt betaald wordt al snel weer teruggeschreven op je rekening. Dat zal gebeuren op één van de twee manieren die we hieronder beschrijven.

 

Teveel betaalde zorgpremie teruggestort op twee manieren

Indien je oude en nieuwe zorgverzekeraar de zorgpremie voor 2016 in januari innen, kan dit problemen opleveren. Bijvoorbeeld omdat je daardoor andere rekeningen niet kunt betalen. Maar het geld wordt door je vorige verzekeraar al snel weer op je rekening teruggestort. Je hoeft in feite zelf niets te doen. Doorgaans wordt deze premie al binnen 1 a 2 weken weer bijgeschreven. Maar kan je dit geld eigenlijk niet missen, omdat je daardoor andere rekening bijvoorbeeld niet kan betalen? Dan is er ook de mogelijkheid om deze afschrijving te storneren. Omdat het geld via de automatische incasso is geïncasseerd, is het mogelijk de dubbele zorgpremie in januari weer terug te boeken. Je klikt op het bedrag in je bankaccount die door je oude zorgverzekeraar is afgeschreven en vervolgens klik je op de optie “storneren” of “terugboeken” of iets soortgelijks. Iedere bank gebruikt voor storneren weer zijn eigen beschrijving. Als je de afboeking storneert, heb je het geld doorgaans al binnen 2 werkdagen weer op je rekening staan. Ook in dat geval hoef je niets meer te doen.

 

Weet je zeker dat je door de nieuwe verzekeraar geaccepteerd bent?

Opgelet: Voordat je de dubbele zorgpremie storneert, weet je het dan zeker dat je door de nieuwe verzekeraar geaccepteerd bent? Het is belangrijk om zeker te weten dat je door je nieuwe verzekeraar geaccepteerd bent voor de zorgverzekering. Dit geldt met name voor de aanvullende verzekeringen (voor de basisverzekering mag geen verzekeraar je weigeren). Dit is belangrijk om zeker te weten, aangezien je anders bij je oude verzekeraar moet blijven (je hebt tot 1 februari de tijd om een nieuwe verzekering af te sluiten). In dat geval moet je ook je zorgpremie blijven betalen.