Switchen van energieleverancier kan voordelig uitpakken. Een gemiddeld Nederlands huishouden bespaart zo’n 450 euro bij het overstappen. Dat kan omdat energieleveranciers zo veel mogelijk klanten willen hebben en om jou als klant te krijgen geven ze je graag een welkomstpremie of korting. Zo concurreren energieleveranciers als het ware tegen elkaar op. Het overstappen zelf kan echter nogal eens voor stress zorgen omdat je zomaar een rekening van zowel je oude als van je nieuwe leverancier in je brievenbus kan krijgen.
Eindnota en nieuwe voorschotnota
De maandelijkse energierekening die je aan je energieleverancier betaalt is een voorschot voor het te verwachten energieverbruik in dat jaar. De maandelijkse energierekening wordt daarom ook wel voorschotnota genoemd. Elk jaar worden de standen opgenomen, of als je een ‘slimme’ meter hebt dan leest de netbeheerder de standen automatisch af. Deze standen worden gebruikt om je jaarrekening op te maken. Afhankelijk van je energieverbruik moet je of geld bijbetalen of je krijgt geld terug. Hierop wordt ook meteen het nieuwe bedrag voor je voorschotnota opgemaakt.
Twee maanden overlappingstijd
Als je besluit over te stappen dan worden ook de standen opgenomen. Zo weet je oude energieleverancier precies wat je hebt verbruikt en vergelijkt dit verbruik met je betalingen. Het verschil wordt op de eindnota verrekent. Je nieuwe energieleverancier gebruikt dezelfde eindstanden maar hanteert die als beginstanden. Op basis van een geschat verbruik stellen zij voor jou een voorschotnota op. Als je vindt dat ze te hoog of te laag schatten kan je het beste even contact opnemen. Deze periode van overstappen van energie duurt enige weken en het kan daarom gebeuren dat je van beide energieleveranciers een rekening krijgt. Het lijkt er dan op dat je dubbel betaalt maar dat is in de meeste gevallen niet zo want de opzegging enerzijds en de aanmelding anderzijds kunnen elkaar kruisen. Houdt hiervoor een overlappingstijd aan van twee maanden.
Korting kwijt door te laat betalen
Neem niet het risico om in geval van dubbele rekeningen alleen de rekening van je oude energieleverancier te betalen en de rekening van de nieuwe energieleverancier nog even te laten liggen. De kans is namelijk aanwezig dat je hierdoor de eerste maand meteen al te laat bent met betalen en dat gaat ten koste van je welkomstpremie of korting. Zonde, want dat is juist de reden dat je bent overgestapt. Binnen twee maanden nadat je bent overgestapt kan je van je oude energieleverancier een eindafrekening verwachten met daarin keurig de teveel betaalde bedragen vermeld die je vervolgens op je rekening terug gestort krijgt.
Bezwaar indienen
Als je na twee maanden nog steeds dubbele rekeningen ontvangt en geen eindafrekening van je oude energieleverancier hebt ontvangen wordt het tijd om contact te maken. Vraag je oude energieleverancier om verduidelijking. Als dit niet helpt kan je een formeel bezwaar indienen per aangetekende post. Als dit formeel bezwaar niet snel wordt beantwoord en je ontvangt nog steeds rekeningen dan kan je die rekeningen even laten liggen totdat je een reactie van de oude energieleverancier hebt ontvangen. Zover komt het gelukkig meestal niet, doorgaans is de overstap binnen twee maanden keurig geregeld.