Met een collectieve zorgverzekering via je werkgever ben je vaak duurder uit

auto verzekeringen
Wat is een voorlopige dekking?
10 juni 2017
auto verzekeringen
Wat is een voorlopige dekking?
10 juni 2017
Toon alles

Met een collectieve zorgverzekering via je werkgever ben je vaak duurder uit

Zo’n beetje de helft van alle Nederlanders heeft een zogeheten collectieve zorgverzekering, die ze hebben afgesloten via hun werkgever of via de vakbond. Het beeld bestaat dat een collectieve zorgverzekering altijd goedkoper is. Maar dat blijkt in veel gevallen helemaal niet zo te zijn. Dat komt doordat je als consument verleid wordt met hoge kortingen. Maar een hele dure verzekering met korting kan nog altijd duurder zijn dan een voordelige zorgverzekering zonder korting.

Je betaalt vaak voor onnodige zaken

Uiteindelijk gaat het natuurlijk niet om de korting die je kunt krijgen bij een collectieve zorgverzekering, maar gewoon om de premie die er overblijft. En vaak zijn alleen bij de duurdere basisverzekeringen collectiviteitskortingen mogelijk. In veel gevallen word je ook verplicht om een bepaald uitgebreid aanvullend pakket te nemen, waardoor je vaak dekkingen krijgt, waar jij helemaal niets aan hebt. Dat betekent dat je iedere maand premie betaalt voor dingen waar je nooit gebruik van zal maken.

Met collectieve zorgverzekering krijg je geen polis op maat

Het is dus voor de meeste mensen veel voordeliger om over te stappen naar een individuele zorgverzekering. Je bepaalt dan zelf waar je je wel en niet aanvullend voor wilt verzekeren. Op die manier krijg je een zorgverzekering die veel beter aansluit bij jouw persoonlijke wensen en behoeften. Uit onderzoek van vergelijkingssite Pricewise.nl blijkt dat 50 procent van de collectief verzekerden geen polis op maat krijgt. Heb jij juist behoefte aan veel zorg of wil je graag een zo ruim mogelijke keuzevrijheid, dan ben je waarschijnlijk wél beter af met een collectieve zorgverzekering.

Consument laat veel geld liggen door trouw aan bedrijven

Maar ben je gezond en heb je zelden of nooit zorg nodig, dan zal je zeer waarschijnlijk met een collectieve zorgverzekering veel te veel betalen. Een andere vergelijkingssite, Poliswijzer.nl, heeft uitgezocht dat het vrijwel altijd loont om over te stappen, maar dat veel consumenten opvallend trouw zijn aan verzekeraars en andere bedrijven. Deze trouw kost de consument gemiddeld 1.000 euro per jaar, omdat overstappen bijna altijd voor lagere lasten zorgt.

Overstappen is goed voor de kwaliteit van de zorg
Ook minister Schippers van Volksgezondheid moedigt overstappen aan. Zij wijst erop dat dit goed is voor de concurrentie onder verzekeraars. Daardoor worden prijsstijgingen gedempt en zal de kwaliteit van de gezondheidszorg verbeteren, zo verwacht de minister.