Chronische hepatitis C vergoed vanuit de zorgverzekering

zorgverzekering
Collectieve zorgverzekering steeds minder voordelig
1 oktober 2015
deur verkoop energie
Energiecontract afsluiten aan de deur verstandig of niet?
2 oktober 2015
Toon alles

Chronische hepatitis C vergoed vanuit de zorgverzekering

hepatitis c

Vanaf 1 oktober 2015 worden twee nieuwe geneesmiddelen voor de behandeling van chronische hepatitis C vergoed. Het gaat om de geneesmiddelen Viekirax en Exviera. Deze geneesmiddelen worden vergoed vanuit de zorgverzekering (basisverzekering).

De behandeling met de geneesmiddelen Viekirax en Exviera tegen chronische hepatitis C wordt nu vergoed, omdat er succesvol onderhandeld is over de prijs van deze geneesmiddelen door minister Schippers van Volksgezondheid en de fabrikant van de medicijnen. Het middel is bedoeld voor de behandeling van patiënten met chronische hepatitis C (virus genotype 1 en 4). Het middel komt beschikbaar voor patiënten in alle ziektestadia.

Wat is chronische hepatitis C?

Bij Hepatitis C is sprake van een leverontsteking door een virus. Het virus kunt u oplopen wanneer besmet bloed in uw bloed terecht komt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld besmetting door een bloedtransfusie, injectienaalden, tandenborstels of scheermesjes met besmet bloed. Zelden wordt Hepatitis C door seksueel contact overgedragen. Er is geen risico op besmetting met hepatitis C bij de dagelijkse omgang met mensen die besmet zijn met het virus. Hepatitis C kan door middel van een bloedonderzoek worden aangetoond, echter niet direct na besmetting van het virus. In de eerste jaren zijn er meestal geen klachten of men is alleen moe. Indien er geen behandeling plaatsvindt bestaat de kans op ernstige leverziektes. De behandeling met medicijnen duurt ongeveer een half jaar tot een jaar.

Klachten en symptomen hepatitis C
– Ernstige vermoeidheid
– Algehele malaise (niet fit voelen)
– Misselijkheid
– Braken
– Vage buikklachten
– Gewrichtsklachten

Geelzucht en levercirrose
Vaak ontstaat in een later stadium geelzucht. Bij geelzucht worden huid en oogwit geel, dit soms in combinatie met jeuk, donkergekleurde urine en ontkleurde ontlasting. Wanneer er sprake is van geelzucht is er vaak ook al sprake van levercirrose, dit is een ernstige aandoening. Hierbij is de lever verschrompeld. Gezond weefsel van de lever wordt omgezet in littekenweefsel. Soms is een levertransplantatie noodzakelijk. Bij een klein percentage kan chronische hepatitis C leiden tot leverkanker.

Nieuwe medicijnen maken behandeling chronische hepatitis C effectiever

Dankzij de nieuwe medicijnen Viekirax en Exviera is de behandeling van chronische hepatitis C een stuk effectiever. Er kunnen meer patiënten geholpen worden en bestaande en intensieve therapieën zijn niet meer nodig.

Viekirax
Viekirax beschikt over de werkzame stoffen ombitasvir, paritaprevir en ritonavir. Ombitasvir en paritaprevir werken rechtstreeks tegen het hepatitis C-virus, ritonavir blokkeert de werking van het CYP3A enzym. CYP3A zorgt ervoor dat paritaprevir vertraagd het lichaam verlaat waardoor paritaprevir langer zijn werking tegen het virus kan doen. Viekirax is door de EMA goedgekeurd en wordt ingezet voor de behandeling van volwassenen met het chronische hepatitis C (genotype 1 of 4). Daarnaast is het medicijn geschikt voor de behandeling van patiënten met co-infectie HIV, patiënten met gecompenseerde cirrose en patiënten die een levertransplantatie hebben ondergaan.

Exviera
Exviera beschikt over de werkzame stof dasabuvir (dit is een HCV polymeraseremmer). Exviera is goedgekeurd door de EMA en wordt ingezet voor de behandeling van volwassenen met chronische hepatitis C (genotype 1). Daarnaast is het medicijn geschikt voor de behandeling van patiënten met co-infectie HIV, patiënten met gecompenseerde cirrose en patiënten die een levertransplantatie hebben ondergaan. Exviera wordt altijd ingezet in combinatie met het geneesmiddel Viekirax.

Onderhandeling zorgt voor vergoeding vanuit basisverzekering

Minister Schippers is op aanraden van het Zorginstituut Nederland in onderhandeling gegaan met de fabrikant over de prijs van het de geneesmiddelen Viekirax en Exviera. Door het positieve onderhandelingsresultaat zijn de extra uitgaven aan dit geneesmiddel lager uitgevallen en daarom worden de middelen nu vergoed door de zorgverzekering (basisverzekering). Er waren al eerder succesvolle onderhandelingen over de geneesmiddelen Sovaldi (sofosbufir) en Daklinza (daclatasvir) welke ingezet worden als middel tegen hepatitis C. Ook deze middelen worden vergoed door de basisverzekering. Op dit moment zijn er nog onderhandelingen bezig over een bredere vergoeding voor Sovaldi na 2015 en over de vergoeding van een vierde middel.