Wat is buurtenergie? Misschien heb je wel eens van deze term gehoord. Men denkt dat deze vorm van energie in de toekomst dé manier wordt om CO2 uitstoot terug te dringen en te besparen op energiekosten.
Een energiebedrijf is onlangs gestart met een nieuwe pilot namelijk buurtenergie. Bij alle bewoners in een dezelfde buurt wordt energie geleverd. Deze energie kan afkomstig zijn van een industriegebied of bij boerderijen in de buurt. Het is een manier om via buurtenergie bij te dragen aan de vermindering van de CO2 uitstoot.
Is deze vorm van energie iets voor jou?
Het is een feit dat de energie prijzen met de jaren stijgen. Energie is al lang niet meer iets vanzelfsprekends. Het drukt zwaar op het budget van veel huishoudens. Daardoor zijn er aantrekkelijke initiatieven ontstaan, zoals dus buurtenergie. Duurzame energie is overal om ons heen. Vast ook bij jou in de buurt. Denk aan bedrijventerrein, boeren die vanuit mest energie kunnen halen en windmolens of zonnepanelen van particulieren. Al deze vormen van energie kunnen samenkomen en daarmee kan je een complete buurt van stroom of warmte voorzien.
Met buurtenergie kan je samen met een buurt de maandlasten voor energie flink naar beneden bijstellen. Je koopt bijvoorbeeld als collectief isolatiematerialen om daken te isoleren, of je schaft gezamenlijk nieuwe CV-ketels of zonnepanelen aan. Een andere optie is het gezamenlijk financieren van een windmolen. Er zijn vele mogelijkheden met buurtenergie mogelijk.