Het is erg belangrijk om je draadloze modem of router goed te beschermen. Zo komen andere mensen niet bij je persoonlijke gegevens en daarnaast voorkom je ook gewoon dat anderen gebruik kunnen maken van je internetverbinding. Meestal kan je een draadloos modem of router gewoon beheren via de internetbrowser. Wanneer je voor het eerst gebruik maakt van een nieuwe modem of router, is het belangrijk om direct een nieuw wachtwoord in te stellen indien het mogelijk is om in te loggen zonder wachtwoord. Men adviseert ook om met regelmaat oude wachtwoorden te vernieuwen. Een goed wachtwoord bestaat uit letters, cijfers, hoofdletters en symbolen. Het is tevens belangrijk om de MAC-adressen te filteren. Daarover hieronder meer.

Het filteren van MAC-adressen is belangrijk!

Wist je dat elke draadloze ontvanger een eigen, unieke MAC-adres heeft? Daaraan kan namelijk je draadloze modem (indien je natuurlijk een Wireless modem hebt) de apparaten herkenen. Het is mogelijk om helemaal zelf in te stellen welk MAC-adres of welke MAC-adressen toegang kunnen krijgen. Stel je dit niet in, dan kunnen ook anderen tot je netwerk toegang verkrijgen en tevens tot je internetverbinding. Voorkom daarnaast dat kwaadwillende er vandoor kunnen gaan met je informatie. Zorg er daarom voor dat je altijd je gegevens gecodeerd verstuurt. Dit kan je doen door encryptie toe te passen.

Wat is encryptie?
Dit is een methode waarmee je gegevens gecodeerd kunt versturen. Doe je dit niet, dan is het voor anderen mogelijk om informatie te onderscheppen. Wees gerust, want meestal zijn modems en routers standaard al zo ingesteld dat gegevens gecodeerd worden verstuurd. Deze z.g. WEP-beveiliging of WPA-encryptie is door de fabrikanten al toegevoegd. Het is mogelijk om zelf deze instellingen te wijzigen. Lees daarvoor de handleiding door.