Besparen op energie, waar zitten de grootste besparingen

europa vlag
Zorg buiten Europa niet langer vergoed door basisverzekering
26 oktober 2015
geld besparen
Geld besparen op je maandlasten
30 oktober 2015
europa vlag
Zorg buiten Europa niet langer vergoed door basisverzekering
26 oktober 2015
geld besparen
Geld besparen op je maandlasten
30 oktober 2015
Toon alles

Besparen op energie, waar zitten de grootste besparingen

energie besparen

Als je geld wilt besparen, is besparen op energie één van de dingen waar je het meest op kunt besparen. Afhankelijk van jouw eigen wensen, hoe ver je wilt gaan met besparen, en natuurlijk ook afgaande op de mogelijkheden die je hebt, kan je honderden en soms wel duizenden euro’s per jaar besparen op je energierekening. Om tot zulke hoge besparingen te komen, moet je wel eerst investeren, wat ook hoog kan oplopen. Maar over het algemeen kan je binnen een paar jaar je investeringen terugverdienen en daarna start je daadwerkelijk met het besparen van geld. Energie besparen is goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu!

Neem een HR-ketel

Een hoogrendementsketel (HR-ketel) is een ketel die veel minder gas verbruikt om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren dan een ouderwetse ketel. Het kan in veel gevallen voordelig zijn om een verouderde ketel voortijdig te vervangen, zelfs als deze ketel nog naar behoren werkt. Door een goede HR-ketel aan te schaffen, kan je soms wel tot meer dan 450 euro per jaar besparen. Natuurlijk hangt de hoeveelheid geld die je kan besparen door de aanschaf van een HR-ketel af van een aantal factoren, waaronder de prestaties van de oude ketel en het gebruik van de verwarming.

Isoleer je woning

Eén van de beste en meest effectieve manieren om te besparen op je energierekening, is door je woning goed te laten isoleren. Door het huis goed te isoleren, zorg je ervoor dat je stookkosten omlaag gaan, waarmee je flink veel geld kan besparen. Elk huis geeft warmte af aan de buitenomgeving. Zeker in de winter, wanneer de verwarming aan staat, verlies je veel warmte. Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe minder warmte er verloren gaat, waardoor je ketel ook minder hard moet werken om de verwarming draaiende te houden.

Je kan ervoor kiezen om je huis in één keer volledig te laten isoleren, maar je kan het ook stukje bij beetje doen. Wanneer je een zolder hebt, waar de verwarming vaak aan staat, kan je het dak goed laten isoleren. Ook de spouwmuren laten isoleren levert je geel geld op. Op het moment dat je de vloer van de woonkamer en andere verwarmde ruimtes op de begane grond, zoals de keuken, laat isoleren, bespaar je al snel 200 tot 250 euro per jaar. Ook je ruiten laten vervangen door HR+ of HR++ dubbelglas kan je meerdere honderden euro’s per jaar opleveren.

Het (laten) isoleren van je huis is een grote klus, en kost vaak ook behoorlijk wat geld. Om te kunnen besparen op je energierekening, zal je wel eerst moeten investeren in een goede isolatie van je huis. Maar je zal er geen geld op verliezen, omdat het geld dat je geïnvesteerd hebt in je woning, binnen een aantal jaar alweer is terugverdiend. Gemiddeld genomen gaat er 3 tot 4 jaar overheen, voordat al het geïnvesteerde geld terugverdiend is, en kan je starten met  besparen, soms wel tot meer dan 1000 euro per jaar!

Schaf zonnepanelen aan
Een andere, unieke, manier van energie besparen, kan door zonnepanelen te plaatsen. Met zonnepanelen wek jij je eigen energie op. Een rekenvoorbeeld geeft aan dat je met 17 zonnepanelen van een normaal formaat 3500 kWh per jaar kunt opwekken. Deze hoeveelheid kWh staat gelijk aan het gemiddelde gebruik van een Nederlands huishouden van vier personen. De prijs van 3500 kWh stroom, ligt rond de 800 euro per jaar.

Het laten plaatsen van zonnepanelen kost enkele duizenden euro’s, maar je verdient het al binnen een paar jaar terug.

Op het moment dat je meer energie opwekt met de zonnepanelen dan je zelf verbruikt, kan je dit terug leveren aan de leverancier van je stroom.