Het is voor iedere automobilist verplicht om een Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) af te sluiten. Een WA verzekering vergoedt de schade die je in het verkeer aan andere weggebruikers toebrengt. Je kunt je WA verzekering uitbreiden met een casco verzekering. Deze vergoedt ook de schade aan je eigen auto. Maar of dat de moeite waard is hangt af van de waarde van je auto. In de regel kun je ervan uit gaan dat een auto die meer dan 8 jaar oud is, inmiddels zoveel in waarde gedaald is, dat een casco verzekering meer kost dan dat hij eventueel opbrengt.

Premie en vergelijken

De hoogte van de premie hangt van een aantal zaken af, zoals je leeftijd, het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt, hoe lang je al schadevrij bent en hoe zwaar je auto is. Een WA verzekering kent meestal geen eigen risico. Ga je een WA verzekering afsluiten, dan loont het de moeite om online verschillende verzekeraars te vergelijken. Let hierbij niet alleen op de premie, maar vooral ook op de voorwaarden en de hoogte van de dekkingen. Lees meer over autoverzekering vergelijken.

Wat dekt je WA verzekering?

Een WA verzekering dekt dus de schade aan andere auto’s, die jij veroorzaakt hebt. Maar daarnaast dekt hij ook nog de schade aan de inzittenden van die auto, zoals handbagage en kleding. En ook wanneer de schade veroorzaakt wordt door je aanhanger of je caravan of door goederen die je vervoert, valt dit onder de dekking. Dus als er bijvoorbeeld een fiets losschiet uit je fietsendrager en op een andere auto valt, wordt ook dat vergoed.

Hulpverlening in binnen- en buitenland

Heb je een WA verzekering, dan regelt je verzekeraar ook hulpverlening, als je niet meer verder kunt rijden vanwege schade aan je auto. Dit bestaat uit het bergen en transport van je auto en het vervoer van de inzittenden na een ongeluk in Nederland. In het buitenland wordt transport van je auto en vervoer van bestuurder en passagiers alleen vergoed wanneer het niet lukt om je auto binnen vier dagen te repareren.

Wat valt niet onder de dekking?

Je WA verzekering dekt de schade aan je auto zelf, niet aan de goederen die je ermee vervoert. De dekking vervalt wanneer de auto gestolen is, als de bestuurder niet over een rijbewijs beschikt of wanneer de bestuurder niet zelf de rechtmatige eigenaar van de auto is. Verder krijg je ook geen geld als er sprake is van schade als gevolg van rijden onder invloed, opzettelijk ontstane schade, schade als gevolg van snelheidsproeven of wanneer je derden vervoert tegen betaling, dus in feite taxidiensten aanbiedt.

Schade aan anderen altijd vergoed

En zoals bij alle verzekeringen geldt, krijg je ook niets uitgekeerd bij zaken als schade door natuurrampen of wanneer er bijvoorbeeld beslag gelegd wordt op je auto. Overigens zal schade aan een ander wél altijd vergoed worden door je verzekeraar. Verzekeraars stellen zich namelijk op het standpunt dat een ander nooit de dupe mag zijn van jouw nalatigheid of fouten. In een dergelijke situatie is de kans wel groot dat de verzekeraar de schade op jou zal proberen te verhalen.