Wanneer je een auto koopt, ben je verplicht om een nieuwe autoverzekering af te sluiten. Het aanbod aan autoverzekeringen is groot, er zijn meer dan 100 verschillende. Voor welke je kiest, hangt van een aantal factoren af. Onder andere het type auto dat je rijdt, dus het merk, je leeftijd en het aantal jaren dat je al schadevrij gereden hebt bepalen de hoogte van de premie die je moet betalen. Dat kan uiteraard per verzekeraar verschillen daarom is het verstandig om online een goede vergelijker in te vullen. Dat kan bijvoorbeeld bij Independer of bij de Consumentenbond.

Vergelijk prijs, voorwaarden en dekkingen

Wanneer je online autoverzekeringen gaat vergelijken is het slim om verder te kijken dan alleen de premie. Natuurlijk wil je het liefste zo weinig mogelijk betalen, maar de goedkoopste verzekering is niet altijd ook de beste. Let dus ook altijd goed op de voorwaarden en de dekkingen en kies de verzekering die het beste bij jouw situatie past. Zo hangt de hoogte voor de dekking bijvoorbeeld af van de dagwaarde van je auto. Die dagwaarde wordt weer bepaald aan de hand van het merk, de leeftijd, de aanwezige accessoires en de kilometerstand van je auto.

Wettelijk verplicht: WA verzekering

Je hebt de keuze uit drie verschillende dekkingen. In de eerste plaats kun je kiezen voor alleen WA, oftewel wettelijke aansprakelijkheid. Dat is de meest minimale dekking en je bent wettelijk verplicht op zijn minst deze verzekering af te sluiten als je een motorvoertuig bestuurt. De WA verzekering dekt de schade die je aan een ander met je auto veroorzaakt, maar hij dekt niet je eigen schade. Dit is de goedkoopste autoverzekering.

Beperkt of volledig casco

Wil je ook de schade aan je eigen auto vergoed kunnen krijgen, kies dan voor een WA verzekering met beperkt casco. Deze verzekering noemen we ook wel WA Plus. Deze verzekering keert onder andere uit bij schade aan je auto als gevolg van diefstal, brand of ruitbreuk. Maar je krijgt nog altijd geen geld wanneer je de schade zelf hebt veroorzaakt, bijvoorbeeld omdat je zelf schuldig bent aan een aanrijding. Deze schade wordt wel gedekt door een WA verzekering met volledig casco, beter bekend als All Risk verzekering.

Aanvullende verzekeringen

Naast de WA verzekering, die je verplicht moet hebben als automobilist, heb je ook nog de mogelijkheid om een aantal aanvullende verzekeringen af te sluiten. Ten eerste kun je ervoor kiezen om een ongevallenverzekering voor inzittenden af te sluiten. Als een van de inzittenden, chauffeur of passagier, gewond raakt of overlijdt als gevolg van een ongeval, keert deze verzekering een vergoeding uit. Er bestaat ook een schadeverzekering voor inzittenden. Op deze verzekering kun je een beroep doen wanneer er sprake is van schade door een ongeval. Dat kan gaan om letselschade, maar ook schade aan bijvoorbeeld kleding of bagage. En tot slot is er nog de rechtsbijstandsverzekering voor als je juridisch advies of bijstand nodig hebt na een ongeval of bij letselschade dan wel schade aan de auto.