Als je een auto bezit dan ben je volgens de wet verplicht om de auto te verzekeren. Een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) is de minimale vereiste dekking voor je auto. Het belangrijkste kenmerk van deze verzekering is dat bij een ongeval alleen de schade van de tegenpartij wordt vergoedt. Jouw eigen schade is met de WA dus niet gedekt en dien je zelf te bekostigen als er sprake van zou zijn. Je kan de WA iets opwaarderen zodat er toch enige schade aan jouw zijde zal worden vergoedt. Als je daar voor kiest dan spreken de meeste verzekeraars van een WA + casco verzekering.
De beste verzekering die je als autobezitter kan hebben is de allrisk verzekering. Deze verzekering keert niet alleen de schade van de tegenpartij uit maar dekt ook jouw eigen schade. Veelal niet alle schade maar wel het grootste deel. Zowel de WA, WA + casco, en de allrisk verzekering keren uit in geval van schade aan de voertuigen. Als je meer wilt verzekeren dan kan je er voor kiezen om bovenop de basisverzekering een ongevallen inzittenden verzekering of een schade inzittendenverzekering af te sluiten. Beide verzekeringen keren uit als passagiers die betrokken zijn bij een eventueel ongeval gewond zijn geraakt. Deze verzekeringen zijn dus een aanvulling.
Als je een tweedehands auto hebt dan is vaak een WA of een WA + casco voldoende. Uiteraard zijn er verschillende factoren die de uiteindelijke keuze zullen bepalen. Zo speelt de leeftijd van de auto en de dagwaarde een grote rol . Maar ook op welke trede je staat van de bonus malus ladder. Als je bijvoorbeeld meer dan tien jaar schadevrij rijdt en je hebt een tweedehands auto die relatief veel geld heeft gekost dan kan je er voor kiezen om toch een allrisk verzekering te nemen.
Als je een nieuwe auto hebt gekocht wil je natuurlijk geen risico nemen en verzeker je de auto zo goed mogelijk. Een allrisk is dan ook voor nieuwe of/en niet al te oude auto’s de beste keuze. Auto’s die worden geleaset worden doorgaans altijd allrisk verzekerd. Dat komt onder meer omdat een leaseauto veel op de weg is en omdat ze meestal vrij nieuw zijn. Leasemaatschappijen willen vanzelfsprekend zo min mogelijk risico lopen.