Het afsluiten van een autoverzekering is op zich niet moeilijk en kan vrij snel gedaan zijn. Je kan zelfs al een verzekering aanvragen op het moment dat je bij de garage je net gekochte auto gaat ophalen en er mee wilt weg rijden. Je vraagt dan zeer snel en efficiënt een autoverzekering aan met de app van de betreffende verzekeringsmaatschappij. Bij het invullen van de gevraagde gegevens zal er ook gevraagd worden of de auto voorzien is van een beveiliging. Je dient op dat moment te weten welk soort beveiligingssysteem er op de auto zit. Als er geen beveiliging aanwezig is hoef je niets in te vullen maar als er wel een beveiligingssysteem aanwezig is dan is de kans aanwezig dat je premie lager uitkomt.

 

Verzekeringsmaatschappijen zullen voor de gemiddelde auto geen eisen stellen met betrekking tot een beveiligingssysteem. Maar als jij een cabriolet koopt of een vrij dure auto die populair is bij criminelen dan kan de verzekeringsmaatschappij jou verzoeken om een goed beveiligingssysteem te laten aanbrengen. Doe je dat niet dan kan de verzekeraar besluiten om de aanvraag voor de autoverzekering af te wijzen. Om een onderscheid te kunnen maken in het aanbod van soorten beveiligingssystemen heeft de Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM)een indeling gemaakt van de verschillende klassen.

Beveiligingsklasse

  • Klasse1: Elke auto jonger dan het bouwjaar 1998. Deze auto’s zijn voorzien van een startonderbreking.
  • Klasse 2: Auto’s voorzien van een inbraak detectie. Bij gemor aan de auto gaan de lichten knipperen en een alarm af.
  • Klasse 3: Deze auto’s zijn voorzien van dezelfde beveiliging als klasse 2. Met de uitbreiding dat het alarm ook af gaat als de auto wordt weg gesleept.
  • Klasse 4: Hetzelfde als klasse 2 en 3. Met de uitbreiding dat de auto voorzien is van een tracking systeem dat werkt middels GPS en treedt in werking na melding van diefstal.
  • Klasse 5: In deze auto zijn alle punten van voorgaande klassen opgenomen maar treedt de GPS tracking in werking. Direct bij het afgaan van het alarm van de auto.