Verzekeringsmaatschappijen hebben een handig systeem bedacht om automobilisten die weinig tot geen schade rijden te belonen met een korting op de premie voor hun autoverzekering. Mensen die juist wel schade rijden krijgen op hun beurt met het omgekeerde te maken. De verzekeraar haalt dan een eventuele opgebouwde korting (deels) weg waardoor je premie voor de autoverzekering omhoog gaat. Met deze zogeheten bonus malus regeling zorgen verzekeringsmaatschappijen er voor dat zij zo min mogelijk risico lopen dat schade aan auto’s door hen moet worden uitgekeerd. Als je namelijk weet dat een schadeclaim tot gevolg kan hebben dat je de zorgvuldig opgebouwde korting kwijtraakt, denk je wel goed na voordat je de schade opgeeft.

De malus registratie

Als je voor het eerst gaat autorijden weet de verzekeringmaatschappij nog niets van jouw auto verleden. Kort gezegd ben je dan zonder meer een groot risico voor toekomstige claims. Omdat je voor de verzekeraar een groter dan gemiddeld risico bent krijg je geen korting op je premie. Je betaalt het volle pond voor de autoverzekering. Als je nu in dat jaar een auto ongeluk krijgt en de schade bij je verzekering claimt dan zal je verzekeraar daar niet blij mee zijn. Als `straf’ krijg je daarom ook een verhoging van je premie voor de autoverzekering. Een verhoging op de standaard premie betekent dat je een malus registratie hebt gekregen.

 

Automobilisten die aan de malus zijde van de bonus malus regeling zitten zijn voor de verzekeringsmaatschappij een meer dan gemiddeld risico. Om van die malus zijde aan de bonus zijde te komen kan je niets anders doen dan minimaal 1 jaar schadevrij rijden. Rustig afwachten dus en vooral voorzichtig autorijden. Zolang je aan de malus zijde zit kan je niet van verzekering switchen. Als je graag van autoverzekering wilt switchen terwijl je een malusregistratie hebt dan heb je dus pech. Je zult moeten wachten tot de malusregistratie ongedaan is gemaakt.

 

Je kan wel alvast voor jezelf inzichtelijk maken wat jouw premie zal zijn op het moment dat de malusregistratie verdwijnt. Als jij bijvoorbeeld volgend jaar op nul staat en dus de malusregistratie verdwenen is, dan kan je nu al gaan kijken wat de premie voor jouw verzekering bij andere verzekeraars al zijn. Hiervoor kan je gebruik maken van de handige rekentool online, vind hiermee de goedkoopste autoverzekering. Of je gebruik de apps die steeds meer verzekeringmaatschappijen beschikbaar hebben voor elke soort smartphone.